De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Hram la Mănăstirea Băişoara din Cluj
Mulţime de credincioşi au participat la hramul Mănăstirii "Sfântul Ilie" din Băişoara, judeţul Cluj, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, înconjurat de un sobor format din 29 de preoţi şi diaconi, printre care exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, pr. arhim. Dumitru Cobzaru, consilierul pe probleme de protocol din eparhie, pr. arhid. Claudiu Grama.
În cuvântul adresat în cadrul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei a amintit câteva dintre virtuţile Sfântului Prooroc Ilie, fiind îndemnaţi să ni le însuşim şi noi: "Să avem multă râvnă pentru slujirea lui Dumnezeu, să ne rugăm lui Dumnezeu să întărească unitatea în credinţa românilor, pentru că împărţirea pe mai multe confesiuni este păgubaşă. Unul este Dumnezeu. Pe de altă parte, trebuie să învăţăm de la Ilie că trebuie să avem foarte multă milă faţă de cei necăjiţi, săraci, neajutoraţi, toţi trebuie să avem milă! Ajutorul, dacă e făcut din inimă, chiar dacă e mic, are valoare mare". La sfârşitul Sfintei Liturghii, a avut loc instalarea în demnitatea de stareţ al acestui aşezământ monahal a părintelui ieromonah Iacob Rus.
Biserica mănăstirii, aproape de finalizare
Mănăstirea "Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul" din Băişoara a luat fiinţă în 27 aprilie 1994, când vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu a binecuvântat terenul donat de o familie de credincioşi. Înainte de acel moment, însă, în Băişoara a funcţionat un schit ridicat din dorinţa unei credincioase. În şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial Cluj din 17 octombrie 1991, s-a aprobat înfiinţarea unui schit cu hramul "Sfânta Cruce". După înfiinţarea Mănăstirii "Sfântul Ilie", au fost ridicate o bisericuţă din lemn, unde ani la rând au fost oficiate sfintele slujbe, precum şi un corp de chilii. Piatra de temelie pentru biserica mare a fost sfinţită în 20 iulie 1997, cu ocazia hramului, de Înalt Preasfinţitul Irineu, pe atunci Episcop-vicar la Cluj. În momentul de faţă, biserica este ridicată, însă mai trebuie executate finisările exterioare, pictura şi alte dotări în interior. (Cosmina N.)