De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Hram la mănăstirea bucureșteană ctitorită de Patriarhul Teoctist
În Duminica a 2-a după Rusalii, Mănăstirea „Duminica Sfinților Români” din sectorul 4 al Capitalei și-a sărbătorit hramul principal. Obștea monahală și credincioșii care au participat la sărbătoarea bisericii așezământului monahal au fost binecuvântați de Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, care a săvârșit Sfânta Liturghie.
Din soborul de slujitori care s-au rugat alături de ierarh au făcut parte: părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal; părintele arhimandrit Antim David, starețul Schitului Măgureanu din București; părintele protosinghel Ioachim Ceaușu, starețul Mănăstirii „Duminica Sfinților Români”; părintele Ioan Bondar, protopop al Protoieriei Ilfov Sud, precum și alți preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfinția Sa a vorbit despre sfințenie ca atribut prin excelență al lui Dumnezeu, care se împărtășește firii umane prin lucrarea iconomică a Fiului și prin lucrarea Sfântului Duh în Biserică. „Sfințenia este un atribut absolut al lui Dumnezeu. Prin modul în care El se arată și se manifestă în lume, Dumnezeu este Sfânt, Bun, Atotputernic. Putem să enumerăm toate aceste calități interioare pe care însă nu le putem pătrunde cu adevărat, dar ele se manifestă în lume. Dumnezeu este Cel ce a spus oamenilor prin Prorocul Moise: «Fiți sfinți, că Eu, Domnul, sunt sfânt» (Levitic 11, 45). Prin aceasta, El arată că sfințenia este de împărtășit și acestei ființe care este coroana creației Sale, omul. Cu toții suntem datori să ne străduim să ducem o viață în credință, credință ce trebuie urmată și de o lucrare sfântă, în primul rând pentru curățirea sufletului de patimă și cădere. Această curățire merge de la despătimire până la dobândirea darurilor dumnezeiești, dintre care cele mai importante sunt credința, dragostea și nădejdea”, a spus Preasfinția Sa.
De asemenea, ierarhul a subliniat faptul că, prin grija și efortul misionar al Sfântului Apostol Andrei și al Sfântului Apostol Filip, cuvântul Evangheliei a încolțit și pe pământ românesc, mărturie a acestei binecuvântări fiind salba de sfinți români pe care Biserica noastră îi cinstește cu deosebită evlavie. Duminica a 2-a după Rusalii a fost rânduită pentru cinstirea acestor „eroi ai credinței” care sunt de neam român.
La finalul Sfintei Liturghii, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorul mănăstirii, Teoctist Patriarhul, și ceilalți binefăcători ai așezământului monahal ridicat între anii 2003 și 2006. Biserica a fost târnosită în data de 29 octombrie 2006, când a fost așezată sub ocrotirea și binecuvântarea sfinților români. În anul 2008, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, mănăstirea a primit al doilea hram, închinat Sfântului Cuvios Teoctist din Palestina, pomenit la 3 septembrie, în amintirea veșnică a memoriei Părintelui Patriarh Teoctist.