Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hram la mănăstirea închinată Sfântului Paisie Aghioritul
În ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, luni, 12 iulie, Mănăstirea Pantocrator din Beclean şi-a sărbătorit hramul, fiind singurul așezământ monahal din România care îl are ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Paisie.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al mănăstirii.
După citirea pasajului evanghelic, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre viața și învățătura Sfântului Paisie Aghioritul, afirmând că este „sfânt al vremurilor noastre și observator obiectiv al relelor ce ne înconjoară”. De asemenea, a evocat câteva amintiri personale legate de întâlnirea cu Sfântul Paisie, în anul 1991, la Muntele Athos.
„Referitor la vremurile în care trăim, a ținut multe meditații și un lucru pe care l-a subliniat este acesta: în vremurile noastre păcatul a devenit un fel de a fi; și zicea el că nouă, tuturor, ne lipsește simțul jertfelniciei. (…) Sfântul Paisie, ocrotitorul mănăstirii, ne învață că prin jertfă și nevoință se pot rezolva toate lucrurile. Pentru rugăciunile lui și ale tuturor sfinților, Bunul Dumnezeu să ne ajute și nouă să depășim toate necazurile și greutățile, iar la capătul drumului să ajungem acolo unde a ajuns el, lângă Domnul nostru Iisus Hristos”, a spus ierarhul.
La final, părintele stareț Luca Gheberta a mulțumit ierarhului și celor prezenți la hram. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei le-a dăruit cărți de rugăciune copiilor și tinerilor prezenți.
Mănăstirea Pantocrator, cu hramul „Sfântul Paisie Aghioritul”, din orașul Beclean, județul Bistrița-Năsăud, a fost înființată la data de 1 iunie 2017, prin stădania proin-protopopului Vicențiu Doru Zinveliu, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, care l-a cunoscut personal pe Sfântul Paisie Aghioritul.