Praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului a fost sărbătorit cu multă evlavie la Catedrala Patriarhală din București joi, 21 noiembrie. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de
Hram la Mănăstirea Prislop, judeţul Hunedoara
Patru arhierei au liturghisit la hramul de toamnă al mănăstirii de la Prislop, județul Hunedoara, în ziua de prăznuire a Înălțării Sfintei Cruci. Soborul slujitor a fost sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Împreună cu Părintele Mitropolit Laurențiu s-au aflat în sobor Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, și mai mulți preoți și diaconi. La Sfânta Liturghie a fost prezent și Preasfințitul Părinte Daniil Stoenescu, informează Mitropolia Ardealului.
Credincioșii din localitățile din apropierea mănăstirii și pelerini din mai multe părți ale țării au participat în număr mare la hramul mănăstirii și au ascultat cuvântul de învățătură al IPS Părinte Mitropolit Laurențiu. Ierarhul a prezentat învățătura creștină despre Sfânta Cruce și a amintit hotărârea recentă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a-l trece în rândul sfinților pe Părintele Arsenie Boca, înmormântat la mănăstirea hunedoreană.
„Sfântul Apostol Pavel vorbește despre Cruce spunând: «Cuvântul Crucii pentru cei ce nu cred este nebunie, iar pentru cei ce cred este puterea lui Dumnezeu!» Mântuitorul Iisus Hristos, jertfindu-Se pe Cruce, a transformat semnul de ocară și de condamnare, așa cum era considerată crucea în vechime, într-un semn al puterii și al biruinței. În al doilea rând, semnul Crucii sau Crucea Mântuitorului este și un altar de jertfă. […] În același timp, Crucea este și o putere izgonitoare a vrăjmașilor. De când ne-am născut, de când am venit în lumea aceasta, am fost ocrotiți cu semnul binecuvântat al Crucii. Toate slujbele noastre, toate rânduielile noastre, mai ales actele liturgice, sunt împărtășite prin binecuvântare în semnul Crucii, prin însemnarea cu semnul Sfintei Cruci. Semnul acesta este o mărturisire de credință. Este un semn care ne deosebește, care evidențiază credința pe care o mărturisim noi”, a subliniat ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, PS Părinte Episcop Nestor a mulțumit ierarhilor și tuturor celor care au venit și în acest an să se roage la Mănăstirea Prislop în zi de hram, un loc binecuvântat cu doi sfinți ocrotitori și mijlocitori înaintea lui Dumnezeu: Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop și Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop.
După Sfânta Liturghie, arhiereii și soborul slujitor s-au închinat la crucea de la mormântul Sfântului Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop și au cântat troparul sfântului.