Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hram la Mănăstirea „Sfânta Cruce“ din Oradea
Mănăstirea "Sfânta Cruce" din Oradea s-a aflat în sărbătoare la prăznuirea Sfinţilor Ierarhi Atanasie şi Chiril, arhiepiscopii Alexandriei, când a prăznuit hramul celui mai nou paraclis al mănăstirii, târnosit la 9 noiembrie 2011. Mănăstirea "Sfânta Cruce" este cel mai mare aşezământ monahal de maici din cuprinsul Episcopiei Oradiei şi din întreaga Câmpie de Vest.
În mijlocul obştii monahale şi a pelerinilor veniţi la Mănăstirea "Sfânta Cruce" s-a aflat Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi, ierodiaconi şi diaconi. Ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în paraclisul care are trei hramuri "Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei", "Sfinţii Ierarhi Atanasie, Chiril şi Ioan cel Milostiv, patriarhii Alexandriei" şi "Sfântul Ierarh Nectarie al Pentapolei, făcătorul de minuni". În cadrul cuvântului de învăţătură, Episcopul Oradiei a prezentat viaţa şi activitatea celor doi sfinţi ierarhi prăznuiţi, mari apărători ai credinţei creştine dreptmăritoare în contextul delicat şi dificil al ereziilor din primele veacuri creştine. "Este o zi de mare bucurie pentru toţi creştinii ortodocşi deoarece îi serbăm pe doi dintre marii sfinţi ierarhi, apărători ai dreptei credinţe, luptători pentru Ortodoxie, care au avut de suferit nenumărate jigniri, batjocuri şi exiluri pentru fermitatea şi statornicia în păstrarea neştirbită a dreptei credinţe", a arătat PS Sofronie. "Serbăm triumful Ortodoxiei" Sfântul Ierarh Atanasie este un model al luptei Bisericii împotriva ereziilor hristologice, în mod special a ereziei lui Arie, iar Sfântul Ierarh Chiril al Alexandriei este cel care a apărat, la Sinodul al III-lea Ecumenic de la Efes din 431, titlul de "Născătoare de Dumnezeu" al Preasfintei Fecioare Maria, în faţa ereziei lui Nestorie, care îi nega Maicii Domnului această calitate. Chiriarhul Oradiei a arătat că astfel, prin cei doi sfinţi, "noi serbăm triumful Ortodoxiei asupra ereziilor ariană şi nestoriană, dar şi bucuria Bisericii care, după multe suferinţe, întruchipate în pătimirile Sfinţilor Atanasie şi Chiril pentru mărturisirea dreptei credinţe, a ajuns la strălucirea şi unitatea de credinţă de care se bucură şi în zilele noastre". Prin purtarea de grijă a maicii stavrofore Mina Bădilă, stareţa Mănăstirii "Sfânta Cruce", prin jertfelnicia monahiilor şi dragostea binefăcătorilor, aşezământul monahal din urbea de pe malurile Crişului Repede aniversează în acest an două decenii de existenţă. Mănăstirea "Sfânta Cruce" este o adevărată oază duhovnicească pentru toţi pelerinii care îi trec pragul, dar mai ales pentru locuitorii municipiului Oradea, fiind cel mai mare aşezământ monahal de maici din cuprinsul Eparhiei Oradiei, dar şi din întreaga Câmpie de Vest.