De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Hram la Mănăstirea „Strâmba“
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a adunat mii de credincioşi la cele trei mănăstiri din Episcopia Sălajului care îşi prăznuiesc hramul în această zi. La Mănăstirea "Strâmba", aproape 5.000 de credincioşi au venit să o preacinstească pe Maica Domnului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, înconjurat de un sobor impresionant de preoţi şi diaconi.
Bucuria sărbătorii hramului a fost sporită de prezenţa unei racle cu moaşte ale Sfântului Ierarh Nicolae şi a unui veşmânt al Sfintei Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva de la Iaşi. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Episcop Petroniu a mulţumit miilor de pelerini veniţi din Sălaj şi din judeţele limitrofe pentru dragostea pe care o arată faţă de Fecioara Maria şi i-a îndemnat să poposească mereu la sfintele mănăstiri, care sunt oaze de spiritualitate şi duhovnicie aflate sub permanenta ocrotire a Maicii Domnului. Mănăstirea "Strâmba" adăposteşte o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care, potrivit tradiţiei, face parte din seria de icoane pictate în secolul al XVIII-lea de preotul Luca din Iclod - Cluj. Cele mai cunoscute sunt icoana Maicii Domnului de la Nicula (1681) şi icoana Maicii Domnului aflată în biserica ortodoxă din cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca. Mănăstirea a fost construită de o femeie foarte bogată, cu o deformare a coloanei vertebrale, motiv pentru care localnicii o numeau "Strâmba". Femeia a apelat la ajutorul călugărilor stabiliţi în împrejurimi pentru însănătoşirea fiicei sale, grav bolnavă. Ea a promis călugărilor că-i va răsplăti dându-le toată averea sa şi-i va ajuta să construiască o mănăstire. Rugăciunile celor doi monahi au ajutat la vindecarea tinerei, iar pe moşia donată călugărilor s-a întemeiat sfânta mănăstire. După numele dat femeii, sfântul lăcaş s-a numit "Strâmba", denumire păstrată de-a lungul anilor ca şi amintirea călugărilor intraţi în legendă. Astăzi, Mănăstirea "Strâmba" a devenit una dintre cele mai dezvoltate mănăstiri din Episcopia Sălajului, sub stăreţia Preacuviosului părinte protosinghel Grighentie Oţelea. Pelerinaje la mănăstiri de praznicul Adormirii Maicii Domnului Şi la Mănăstirea "Rus", de pe valea Someşului, mii de credincioşi au poposit de cu seară pentru a participa la sfintele slujbe. Deşi este o mănăstire tânără, dar cu vechi rădăcini înfipte în istoria monahismului de pe aceste meleaguri, Mănăstirea "Rus" se bucură de o atenţie deosebită din partea credincioşilor din jur, care o frecventează în zilele de sărbătoare şi nu numai. La Mănăstirea "Bălan", străveche vatră monahală atribuită lui Ştefan Cel Mare şi Sfânt, la Sfânta Liturghie au participat peste 1.000 de credincioşi din împrejurimi. După oficierea Sfintei Liturghii, aici s-a oficiat Taina Sfântului Maslu, pentru mângâierea celor bolnavi trupeşte şi sufleteşte. Şi la celelalte aşezăminte monahale din Eparhia Sălajului mii de creştini s-au rugat Maicii Domnului, cerându-i mângâiere şi ajutor. În această parte de ţară, Fecioara Maria este cinstită în mod deosebit, acest lucru vădindu-se prin tradiţionalele pelerinaje la mănăstiri, în cadrul cărora tineri şi bătrâni parcurg zeci de kilometri pe jos, în rugăciuni şi cântări, până la sfintele altare ale mănăstirilor, ca o jertfă închinată Mântuitorului Iisus Hristos şi Maicii Lui.