De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Hram la Mănăstirile Brâncoveni şi Hurezi
Mănăstirea Brâncoveni, din Episcopia Slatinei şi Romanaţilor, şi Mănăstirea Hurezi, din Arhiepiscopia Râmnicului, şi-au sărbătorit ocrotitorii marţi, 16 august. În cinstea acestui eveniment au fost organizate mai multe manifestări cu caracter comemorativ.
Praznicul Sfinţilor Martiri Brâncoveni a adunat sute de credincioşi în mănăstirile şi bisericile din Mitropolia Olteniei, care le poartă hramul. Evenimentul a fost marcat în mod deosebit în Episcopia Slatinei şi Romanaţilor, unde au fost organizate mai multe manifestări dedicate Sfinţilor Martiri, ocrotitorii acestei zone. Sărbătoarea a debutat cu slujba Sfintei Liturghii, oficiată la altarul de vară al Mănăstirii Brâncoveni, de un numeros sobor de arhierei, preoţi şi diaconi. Au participat Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înalt Preasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Preasfinţitul Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Spre seară, invitaţii au luat parte la o sesiune de comunicări dedicate vieţii, operei şi jertfei Sfântului Constantin Brâncoveanu. Programul s-a încheiat printr-un recital de muzică bisericească. Hram la Mănăstirea Hurezi În Arhiepiscopia Râmnicului, praznicul Sfinţilor Brâncoveni a fost marcat la Sfânta Mănăstire Hurezi, ctitoria marelui domnitor muntean. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu părintele arhimandrit Vartolomeu Androni, stareţul Mănăstirii Cozia şi exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului. După slujbă, părinţii slujitori au săvârşit Parastasul ctitorilor, binefăcătorilor şi ostenitorilor sfântului aşezământ. Răspunsurile la strană au fost date de corul de maici al mănăstirii. La final, părintele exarh a rostit un cuvânt de învăţătură în care a elogiat viaţa şi martiriul voievodului Constantin, a celor patru fii ai săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, şi a sfetnicului Ianache. În anul 2007, la Mănăstirea Hurezi s-a semnat "Memoriul pentru aducerea Sfintelor Moaşte ale voievodului martir Constantin Brâncoveanu de la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, la ctitoria sa de la Hurezi". Studiul ştiinţific care însoţeşte acest document a fost realizat de academicianul Radu Ştefan Vergatti, profesor la Universitatea din Bucureşti şi membru al Academiei Române.