Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Hram la mănăstirile de la Prislop şi Pădureni
Mănăstirea Prislop, judeţul Hunedoara, şi-a sărbătorit vineri, 8 mai, unul dintre hramuri, cel al Sfântului Ioan Evanghelistul. Sărbătoarea a adunat, ca de fiecare dată, mulţimi de pelerini din întreaga ţară, care au venit aici pentru a primi binecuvântarea cerească şi pentru a se ruga la mormântul părintelui Arsenie Boca. Obştea mănăstirii clujene „Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan“ din Pădureni, judeţul Cluj şi-a serbat, de asemenea, ocrotitorul.
Sfânta Liturghie a fost oficiată la hramul Mănăstirii Prislop de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Daniil, episcop locţiitor al Episcopiei Dacia Felix şi Preasfinţitul Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române din Europa de Nord.
La finalul Sfintei Liturghii, trei membri ai administraţiei eparhiale de la Deva au primit din partea IPS Mitropolit Laurenţiu distincţia „Crucea Şaguniană“.
„Mănăstirea Prislop se află sub ocrotirea Sfântului Apostol Ioan, Apostolul iubirii, ca şi o grădină a Maicii Preacurate şi de aceea simţim noi, fiecare în parte, o pace şi o linişte aparte. Noi suntem foarte curioşi şi doritori de minuni şi de aceea Dumnezeu face cu noi multe minuni. Însă noi trebuie să avem ochi pentru a vedea aceste multe minuni pe care le face direct Mântuitorul Hristos, Maica Preacurată, sfinţii şi toţi cei aleşi, prin mijlocirea lor pentru noi înaintea Tronului ceresc“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
După Sfânta Liturghie, soborul de arhierei a aşezat piatra de temelie pentru o nouă biserică, situată în apropierea mănăstirii hunedorene. Noul locaş de cult va avea hramul Sfântului Ştefan cel Nou. Sărbătoarea s-a încheiat la mormântul părintelui Arsenie Boca, unde s-a oficiat o slujbă de pomenire.
Hram la Pădureni, Cluj
Obştea mănăstirii clujene „Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan“ din Pădureni, judeţul Cluj, a avut bucuria de a primi vizita Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, la hramul aşezământului monahal, serbat vineri, 8 mai, în ziua de prăznuire a sfântului ocrotitor. Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie pe altarul de vară din incinta mănăstirii fiind înconjurat de un sobor de peste 20 de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte şi duhovnici ai altor mănăstiri din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. Pe durata slujbei, IPS Arhiepiscop şi Mitropolitul Clujului a hirotonit un diacon, iar la final a binecuvântat locul pe care va fi construit în perioada următoare un corp de chilii. Cei care luat parte la sărbătoarea de la Pădureni au aflat mai multe despre Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, pe care Mitropolitul Andrei l-a numit „Apostol al iubirii“.
Mănăstirea „Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan“ de la Pădureni, comuna Tritenii de Jos, a fost înfiinţată anul trecut. În secolul al XVIII-lea mai exista aici o mănăstire, care însă a fost distrusă. Biserica a fost reclădită în 1967, dar a rămas nefolosită până în 2000, când a fost reabilitată de către un grup de credincioşi. În prezent, vieţuiesc aici patru maici, aflate sub ascultarea stareţei Nectaria şi a părintelui duhovnic Vlad Valentin Marc. (Ştefan Mărculeţ, Alexandra Andereş)