De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Hram la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului
Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului şi-a serbat sâmbătă, 12 iulie, unul dintre cele trei hramuri, Cinstirea Sfintei Icoane Prodromiţa din Muntele Athos. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
După citirea Sfintei Evanghelii de la Luca, în care se relatează episodul întâlnirii Mântuitorului Iisus Hristos cu surorile Marta şi Maria, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a arătat că Biserica a rânduit această Evanghelie în ziua prăznuirii Maicii Domnului pentru a ne aminti de fiecare dată că noi, fiii ei, suntem datori cu cinstea pe care a intuit-o şi acea femeie din popor atunci când a zis: „Fericit este pântecele care Te-a purtat şi fericiţi sunt sânii pe care i-ai supt“ (Luca 11, 27). „Această cinstire a Maicii Domnului s-a manifestat de-a lungul timpului în diverse chipuri. Sfântul Luca Evanghelistul, care a fost medic şi pictor, i-a zugrăvit Maicii Domnului cele dintâi icoane. Comunitatea creştină din Efes, unde ea s-a retras din pricina prigonirilor împreună cu Sfântul Evanghelist Ioan, căruia i-a fost încredinţată de Mântuitorul Iisus Hristos când era pe cruce, a arătat un mare interes pentru Maica Domnului. Mai târziu, la Efes, s-a stabilit dogma preacinstirii Maicii lui Dumnezeu cel veşnic, născut din Tatăl mai înainte de veci. Atunci s-a stabilit că ea nu naşte dumnezeirea, ci umanitatea unită deplin cu dumnezeirea în ipostasul unic al Mântuitorului Iisus Hristos. Prorocia Maicii Domnului care spune că o vor ferici toate neamurile s-a arătat şi în mulţimea de biserici construite încă din perioada persecuţiilor în cinstea ei. Chipul ei construit în catacombele din Roma, din Orient sau din alte părţi ale Imperiului Roman, toate cântările bisericeşti, dar şi poezia şi literatura universală ne arată că nici o altă persoană umană nu a fost atât de mult cântată şi cinstită. Chipul Fecioarei Maria simbolizează sau arată icoana Bisericii, Maica Domnului purtând în sine pe Mirele Bisericii care este Iisus Hristos“, a spus PS Episcop Varlaam Ploieşteanul.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa l-a hirotonit întru ieromonah pe ierodiaconul Roman Caşcaval. La final, a fost prezentat CD-ul „Paraclisul Maicii Domnului Prodromiţa“, în interpretarea Grupului psaltic Anastasis. „Îl recomandăm atât pentru conţinutul şi pentru bucuria duhovnicească pe care o produce ascultarea lui, dar îl putem asculta şi pentru o anumită bucurie duhovnicească atunci când lucrăm la serviciu sau călătorim cu maşina, fiind o audiţie care în acelaşi timp aduce şi multă bucurie, întrucât este o muzică de bună calitate, care aduce o pace şi binecuvântare“, a spus Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul. CD-ul poate fi cumpărat de la pangarul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. În curând, acesta va putea fi achiziţionat şi online, accesând secţiunea Magazin a site-ului trinitastv.ro. „Ultima producţie a Radioului TRINITAS, a Casei de discuri TRINITAS, conţine Slujba Paraclisului, o slujbă care în spiritualitatea noastră ortodoxă este foarte apropiată de Maica Domnului. Prima slujbă datează din secolul al IX-lea, Paraclisul Maicii Domnului şi ritmul liturgic, un ritm de însoţire, precum şi expresia profundă prin care noi ne rugăm Maicii Domnului să ne fie mijlocitoare poate sunt coordonatele cele mai fireşti şi cele mai sensibile ale credinciosului. Sper ca această producţie, care e mai mult decât o simplă cântare, să fie în primul rând o rugăciune, o expresie a spiritualităţii noastre, o expresie a tradiţiei noastre şi un profund însoţitor să vă fie aproape, să vă aducă linişte în clipe agitate şi să vă întărească, să vă dăruiască din puterea credinţei, pentru că întotdeauna în Biserică mai mult decât cântarea este foarte important cuvântul, mesajul pe care această cântare îl aduce în faţă şi îl prezintă credincioşilor“, a explicat Ciprian Olinici, consilier patriarhal, director Radio TRINITAS.