În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Hram și aniversare a Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului
La praznicul Bunei Vestiri, luni, 25 martie, Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului a sărbătorit, cu prilejul hramului, 18 ani de la reînființare. În această zi s-au împlinit 13 ani de când Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a fost întronizat în demnitatea de Arhiepiscop și Mitropolit.
La sărbătoarea din acest an se împlinesc și 100 de ani de când Episcopul Nicolae Ivan, reîntemeietorul Eparhiei Clujului, a înființat Institutul Teologic Ortodox clujean, instituţie ce constituie în prezent Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
În urmă cu 18 ani, a fost reînființată Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, care a devenit, din anul 2012, Mitropolia, Clujului, Maramureșului și Sălajului. Tot în acea zi a fost întronizat primul mitropolit al ei, vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania. În anul 2011, la 25 martie, a fost instalat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, drept cel de-al doilea Mitropolit al Clujului.
La Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, alături de Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului; Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului; Preasfințitul Părinte Benedict Bistriţeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului; Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, și Preasfinţitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Preasfințitul Părinte Iustin a rostit un cuvânt de învățătură despre semnificația și importanța sărbătorii Bunei Vestiri pentru istoria mântuirii noastre și a subliniat rolul crucial pe care-l deține rugăciunea în viața fiecărui om. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu i-a transmis Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei urările din partea Sinodului mitropolitan, a clerului şi a credincioşilor din cuprinsul Mitropoliei.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a subliniat importanța sărbătorii Bunei Vestiri pentru întreaga creștinătate și, în special, pentru clerul și credincioșii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, evocând pe scurt istoricul Mitropoliei. De asemenea, a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra sa și a credincioșilor încredințați spre păstorire, tuturor celor prezenți la hram, dar și celor care i-au stat alături în toți acești ani de slujire.
La slujba hramului au participat numeroși credincioși clujeni, oficialități militare și civile. Mulți dintre cei prezenți au participat la Sfânta Liturghie în fața catedralei din Piața Avram Iancu, rugându-se alături de soborul ierarhilor pentru cei aflați în necazuri și suferințe, pentru încetarea războaielor, pentru pacea, sănătatea și mântuirea lumii.