În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Hram și pelerinaj cu sfinte moaște la Mizil
Numeroşi credincioşi prahoveni au participat ieri, 9 septembrie, la serbarea hramului Parohiei „Sfinţii Ioachim şi Ana” din Mizil, Protopopiatul Urlaţi. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Cu prilejul hramului, a fost binecuvântată noua raclă în care au fost aşezate moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica.
Biserica „Sfinții Ioachim și Ana” și „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din Mizil, județul Prahova, a fost neîncăpătoare pentru mulţimea de credincioşi care au participat la sărbătorirea Dumnezeieştilor Părinţi ai Maicii Domnului, ocrotitorii frumoasei biserici de lemn, ridicată în stil maramureşean. Înainte de Sfânta Liturghie, ierarhul, înconjurat de un sobor de 25 de preoţi şi 3 diaconi, a săvârşit slujba sfinţirii raclei în care a fost aşezată o părticică din moaştele Sfântului Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, la finalul căreia Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a prezentat succint viaţa marelui ierarh român. „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica este un canal al harului dumnezeiesc pentru toţi cei care vin să-i ceară mijlocirea şi o sursă de binecuvântare pentru credincioşii care vin cu multe suferinţe, boli, neputinţe, necazuri, apelând la rugăciunile sfântului şi atingându-se cu evlavie de racla sfintelor sale moaşte”, a spus Preasfinţia Sa.
Apoi, racla cu sfintele odoare a fost dusă în afara locaşului de cult pentru a se închina şi ruga numeroşii credincioşi prezenţi. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul a explicat că pomenirea Drepţilor şi Dumnezeieştilor Părinţi Ioachim şi Ana a fost rânduită de Biserică în a doua zi după sărbătoarea Naşterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu datorită importanței pe care cei doi sfinţi l-au avut şi datorită virtuţilor lor, şi anume postul şi rugăciunea. „Sfinţii Ioachim şi Ana ne îndeamnă să fim postitori şi rugători, pentru că ele împreună pot să ne lumineze sufletul. Dintr-un om preocupat numai cu cele materiale, rugăciunea şi postul pot întoarce faţa către Dumnezeu, să putem să privim şi către valorile spirituale. Prin rugăciune şi post, oamenii pizmaşi şi răi devin oameni buni şi binevoitori; din oameni clevetitori şi vorbitori de rău ai aproapelui să devenim oameni buni care ne rugăm pentru aproapele, dacă a greşit să-l iertăm şi să-l ajutăm ca să se îndrepte şi exemplele acestea pot continua. Chipul Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana este un îndemn necontenit pentru Biserică, pentru lumea creştină, pentru credincioşi de a respecta poruncile lui Dumnezeu, de a petrece întru această jertfire de sine, pe care şi Mântuitorul Iisus Hristos ne-a arătat-o, fiindcă, mai înainte de a ieşi la propovăduire, a petrecut în post şi rugăciune în Muntele Carantania de lângă Ierihon”, a precizat Preasfinţitul Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.
Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana mai pot fi cinstiţi de Biserică şi credincioşii ei, a subliniat ierarhul, prin dăruirea numelor lor copiilor la botez şi ctitorirea de biserici. „Această biserică cu hramul Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana este construită în cea mai frumoasă tradiţie arhitecturală, stilizată şi adusă la nivelul zilelor noastre, cu toate facilităţile necesare şi împodobită cu o foarte frumoasă pictură. Cinste ctitorilor şi cinste slujitorilor care au fost şi sunt împreună cu ei în această lucrare! Fiindcă această biserică trebuie să fie nu numai desăvârşită, ci şi să împlinească lucrarea de continuare în lume a actului mântuitor al Domnului nostru Iisus Hristos, prin împărtăşirea harului dumnezeiesc şi al Sfintelor Taine, prin rostirea Sfintei Evanghelii şi a cuvintelor de învăţătură, îndrumătoare pentru sufletul fiecăruia”, a mai arătat Preasfinția Sa.
Ierarhul a felicitat comunitatea credincioşilor din Mizil pentru binecuvântarea de a avea în mijlocul lor moaşte ale Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, dar şi pe membrii Asociaţiei „Sfânta Ana” din oraş, care promovează o educaţie bazată pe valorile credinţei şi ale identităţii şi tradiţiilor româneşti. De asemenea, pr. paroh Ionuț Negoiță, protoiereul Protopopiatului Urlați, a mulţumit Patriarhului României pentru delegarea Preasfinţiei Sale la serbarea hramului Parohiei „Sfinţii Ioachim şi Ana” din oraşul Mizil, dar şi binefăcătorilor şi credincioşilor care au contribuit la înfrumuseţarea hramului.
În cadrul Sfintei Liturghii a fost săvârşită şi slujba Parastasului pentru ctitorii locaşului de cult. Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Coralei Armonia din Constanţa. Racla cu sfintele odoare a rămas spre închinarea credincioşilor până spre finalul zilei de ieri, când a fost aşezată în partea stângă a naosului bisericii. Lucrările de construcţie a bisericii de lemn în stil maramureşean din Mizil au început în data de 7 septembrie 2006 şi au fost finalizate în luna septembrie a anului 2007. Înveşmântarea bisericii cu pictura bizantină a fost realizată între anii 2011 şi 2012, iar slujba de sfinţire a fost oficiată în data de 9 septembrie 2012, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.