De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea, Bistriţa‑Năsăud
În Duminica a 18-a după Rusalii (Pescuirea minunată), 24 septembrie, când este pomenit și Sfântul Cuvios Siluan Athonitul, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Așezământul social pentru copii orfani „Sfântul Siluan Athonitul” de la Dorolea, județul Bistrița-Năsăud.
Cu prilejul hramului aşezământului pentru copii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie, în prezența a numeroși credincioși, ctitori, binefăcători și susținători ai proiectului social.
Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Muncă și rugăciune”, spunându-le celor prezenți că „trebuie îngemănate munca și rugăciunea”, dându-l ca exemplu pe Sfântul Siluan Athonitul. Ierarhul a punctat și două învățături esențiale ce au rămas de la Sfântul Siluan: „Să-i iubim pe vrăjmași ca și pe prieteni și să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru necazuri ca și pentru bucurii”.
Pentru întreaga activitate administrativă și pastoral-misionară și, în special, pentru implicarea în ctitorirea așezământului social, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei i-a acordat starețului Mănăstirii Rebra-Parva, protos. Chiril Zăgrean, Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici, iar mai mulţi binefăcători au primit distincţii. Copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.
Așezământul social de la Dorolea, pus sub ocrotirea Sfântului Siluan Athonitul, va găzdui 50 de copii orfani și va fi compus din opt clădiri, printre care o biserică, un cabinet medical, ateliere de creație și alte anexe. Lucrările de construcție au început în anul 2020, pe un teren de 2,5 hectare, donat de familia Ioan Dedean.
Până în prezent, s-au construit biserica și clădirea administrativă din cadrul centrului, lucrările continuând la alte clădiri. Potrivit pr. stareț Chiril Zăgrean, centrul social va fi administrat de Mănăstirea Rebra-Parva, iar finanțarea se face exclusiv din fondurile mănăstirii și din donații.