Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Hramul Bisericii Arad-Subcetate
Joi, 16 august, în ziua de prăznuire a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, credincioşii din Parohia Arad-Subcetate, Protopopiatul Arad, şi-au sărbătorit hramul bisericii cu bucuria de a-l avea ca oaspete pe întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului, Înalt Preasfinţitul Timotei, care a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi.
Chiriarhul a fost întâmpinat de preotul paroh Radomir Stoica şi de credincioşii prezenţi cu sentimente de fiască dragoste. În cuvântul de învăţătură, Înalt Preasfinţia Sa a vorbit despre Sfinţii Martiri Brâncoveni, ocrotitorii bisericii, evidenţiind personalitatea covârşitoare a voievodului Constantin Brâncoveanu, mare ctitor de cultură şi de lăcaşuri sfinte, un sprijinitor prin cuvânt şi faptă al Ortodoxiei din cele trei provincii româneşti, cu osebire din Transilvania, exemplu proeminent în istoria neamului românesc. Prin moartea sa şi a fiilor săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, şi a sfetnicului Ianache, cu adevărat mucenicească, aceştia au oferit tuturor o minunată pildă de dăruire şi de jertfă pentru neamul lor şi pentru credinţa creştină. Martiriul lor i-a impresionat profund pe contemporani, chiar şi pe necreştini, după cum consemnează izvoarele istorice ale vremii, şi a avut un larg ecou în sufletul poporului român, care i-a plâns în cântece şi balade populare. Sfânta noastră Biserică i-a canonizat, la 20 iunie 1992, făcându-le pomenire în ziua de 16 august. Înalt Preasfinţia Sa a lăudat buna iniţiativă a preotului şi enoriaşilor de a aşeza biserica lor sub ocrotirea Sfinţilor Martiri Brâncoveni. În numele tuturor celor prezenţi, preotul paroh a mulţumit înaltului ierarh pentru prezenţă. Parohia ortodoxă română "Sfinţii Martiri Brâncoveni" din cartierul arădean Subcetate s-a înfiinţat în anul 2004, părintele Radomir Stoica, la vremea aceea duhovnicul Seminarului Teologic Ortodox din Arad, fiind numit preot paroh. În primii ani s-au slujit Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe într-un paraclis improvizat, iar în primăvara anului 2010, prin osteneala enoriaşilor şi a altor credincioşi, s-a început construirea noului lăcaş de cult, o biserică de lemn, finalizată în acelaşi an şi sfinţită de hram de către IPS Timotei. În perspectivă, parohia preconizează construirea unui nou lăcaş de cult, mai încăpător, în apropierea actualei biserici, existând deja un proiect în curs de finalizare. (Pr. Vasile Pop)