De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Hramul Bisericii „Buna Vestire” din Sibiu
Credincioșii unuia dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din Sibiu au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, în ziua de prăznuire a Bunei Vestiri, 25 martie. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie și a binecuvântat cu apă sfințită lăcașul de cult.
Biserica „Buna Vestire” din Sibiu, numită și „Biserica din Groapă”, și‑a sărbătorit hramul prin Sfânta Liturghie arhierească. Atestat la sfârșitul secolului al 18‑lea, lăcașul de cult a fost renovat și înfrumusețat în ultima perioadă, iar la finalizarea mai multor lucrări făcute la acoperișul bisericii și la pereții exteriori, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurențiu a binecuvântat cu apă sfințită acest monument istoric de o importanţă aparte pentru comunitatea românilor din Sibiu.
După slujba de sfințire, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor din care au făcut parte preoții slujitori ai bisericii, precum și alți clerici invitați. Credincioșii prezenți s‑au rugat pentru mijlocirea Maicii Preacurate și ajutor duhovnicesc în această perioadă de pregătire pentru întâmpinarea Sfintelor Paști.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurențiu a explicat celor prezenți însemnătatea praznicului Bunei Vestiri, pornind de la troparul sărbătorii.
„Ce înseamnă «începutul mântuirii»? Noi știm că Întruparea, venirea în lume a Mântuitorului Iisus Hristos, este acest început. Dar, de fapt, mântuirea a fost pregătită într‑o perioadă foarte îndelungată, de la căderea primilor oameni și până la apariția acestei ființe pe care Dumnezeu a rânduit‑o să fie pârga creaturilor, Fecioara Maria. Prin vestirea pe care îngerul o aduce Maicii Preacurate începe lucrarea aceasta, se împlinește ceea ce spune în continuare troparul: «arătarea tainei celei din veac ascunse și de îngeri neștiută». Taina aceasta a răscumpăririi a fost prevăzută în planul cel veșnic al lui Dumnezeu. Ceea ce a promis primilor oameni care au încălcat unica poruncă, că va trimite un Răscumpărător, s‑a împlinit acum”, a spus ierarhul.
După Sfânta Liturghie, ierarhul a oferit mai multe distincții și diplome de apreciere binefăcătorilor care au susținut lucrările de renovare și îmfrumusețare a lăcașului de cult. La final, preotul paroh Petru Madina i‑a mulțumit ierarhului pentru binecuvântare și i‑a oferit în dar o icoană a Bunei Vestiri.