În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Hramul Bisericii Lucaci din Capitală
Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul a fost sărbătorit sâmbătă, 26 noiembrie, în Biserica Ortodoxă. În Capitală, locaşul de cult care îl are ocrotitor şi care păstrează spre închinare un fragment din sfintele sale moaşte este Biserica „Sfântul Stelian”-Lucaci.
În Capitală, toamna începe o serie de pelerinaje la bisericile care au spre închinare fragmente din moaştele sfinţilor. Aproape de sfârşitul lunii, acest şir de pelerinaje a continuat sâmbătă, 26 noiembrie, la Biserica „Sfântul Stelian”-Lucaci. În ajunul sărbătoririi sfântului ocrotitor, înainte de săvârşirea Vecerniei, a avut loc procesiunea pe străzile din jurul locaşului de cult, cu racla în care se păstrează un fragment din moaştele Sfântului Cuvios Stelian.
În ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Stelian Paflagonul, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi, din care au făcut parte preoţi consilieri patriarhali, consilieri eparhiali şi alţi invitaţi de la parohiile învecinate. La finalul Sfintei Liturghii, pr. Dumitru Ştefănescu, consilier administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a explicat în cuvântul de învăţătură motivele pentru care Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul este Ocrotitor al copiilor, iar în icoana sa este reprezentat având în braţe un copil înfăşat. De asemenea, părintele consilier a reliefat importanţa prezenţei într-un locaş de cult a sfintelor moaşte, pentru comunitatea parohială.
„Este o mare binecuvântare ca să ne putem închina acestor sfinte moaşte şi să putem cinsti pe Sfântul Stelian, pentru că fiecare dintre noi primeşte binecuvântare pentru sine, pentru familile noastre, pentru copii noştri. Durerea pe care a simţit-o Sfântul Stelian când era în tinereţea sa l-a făcut foarte sensibil la durerea celor care trec printr-o suferinţă. De aceea, ca în îndemnul pe care l-am ascultat la Sfânta Evanghelie, şi anume «Cel care doreşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi crucea sa şi să-Mi urmeze», Sfântul Stelian, urmând lui Hristos, şi-a sfinţit viaţa într-o asemenea măsură în care el este Ocrotitor al copiilor, făcător de minuni şi cel care binecuvântează familiile creştine. Văzând această dragoste pe care o aveţi dumneavoastră şi comunitatea aceasta foarte frumoasă, în care cinstiţi pe Sfântul Stelian şi vă străduiţi să-i urmaţi faptele, pentru că cea mai bună cale de a-l cinsti pe un sfânt este aceea de a-i urma faptele, să aduceţi bucurie acolo unde este întristare, alinare acolo unde este plâns, şi un pic din harul lui Dumnezeu acolo unde este îndoială şi necredinţă”, a spus pr. consilier Dumitru Ştefănescu.
După cuvântul de învăţătură, a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii locaşului de cult.