Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hramul bisericii Mănăstirii Hodoş-Bodrog
Biserica veche a Mănăstirii Hodoş-Bodrog şi-a sărbătorit hramul de praznicul Intrării Maicii Domnului în Biserică. La sărbătoare a fost prezent Înalt Preasfinţia Sa Timotei, Arhiepiscop al Aradului, care a săvârşit Sfânta Liturghie şi a ţinut un cuvânt de învăţătură.
Mănăstirea Hodoş-Bodrog s-a aflat zilele acestea în haine de sărbătoare, serbându-şi hramul de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică. Acest sfânt lăcaş de închinăciune este cea mai veche construcţie din ansamblul mănăstiresc datând din a doua jumătate a secolului XIV, respectiv din anul 1370. Construcţia bisericii este executată în stil triconc bizantin, stil răspândit în întregul Orient creştin, iar începând din secolul XIV, şi în Ţările Române. Prin purtarea de grijă şi neobosita trudă a stareţului Nestor Iovan, în ultimul an s-au executat ample lucrări de restaurare a picturii. Cu acest prilej s-au scos la iveală scene care erau acoperite şi la baza turlei s-a descoperit anul în care a fost pictată biserica mănăstirii, 1658, şi cine a pictat-o, ieromonahul Nicodim. Prezenţă arhierească la hramul mănăstirii La sărbătoare a fost prezent Înalt Preasfinţia Sa Timotei, Arhiepiscop al Aradului. Ca de fiecare dată, a ţinut să fie prezent în mijlocul obştii pentru a marca hramul vechi al mănăstirii, pentru a împărtăşi bucuria praznicului cu obştea sfintei mănăstiri şi pentru a arăta neîncetata purtare de grijă faţă de acest aşezământ monahal. În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, pe care a săvârşit-o împreună cu obştea sfintei mănăstiri şi cu credincioşii prezenţi, Înalt Preasfinţia Sa a vorbit despre dubla sărbătoare: cea a duminicii şi cea a Intrării în Biserică a Maicii Domnului. Referitor la pericopa duminicii, IPS Timotei a subliniat dreapta întrebuinţare a bogăţiei spre exercitarea virtuţilor, aceasta pentru că sufletul nu are nevoie de bogăţii, ci de practicarea virtuţilor. Comentând finalul pericopei: ,,aşa se întâmplă cu tot cel ce nu se îmbogăţeşte în Dumnezeu", Înalt Preasfinţia Sa a evidenţiat că îmbogăţirea noastră în Dumnezeu se face prin ceea ce completează apostolul zilei: ,,prin roada luminii care este în orice bunătate, dreptate şi adevăr". Vorbind despre a doua pericopă, pe care o auzim aproape la toate sărbătorile închinate Maicii Domnului, IPS Timotei a subliniat că este necesar să nu neglijăm sufletul, ci să alegem partea cea bună, să vedem care este adevărata valoare, aceea a împărtăşirii cu Hristos. O altă idee evidenţiată de Înalt Preasfinţia Sa a fost aceea a alegerii părţii celei bune. A alege ,,partea cea bună", pentru o femeie, înseamnă creşterea şi educarea pruncilor, pentru a deveni oameni de bază ai societăţii, oameni care să facă parte din marea comunitate a Bisericii. Maica Domnului, la rândul ei, a primit o bună creştere, fiind închinată de mică Templului Vechiului Testament. La sfârşitul slujbei, preacuviosul părinte stareţ a mulţumit Înalt Preasfinţiei Sale pentru participarea la hramul bisericii vechi a mănăstirii, evidenţiind faptul că de aproape şase secole şi jumătate mănăstirea prăznuieşte an de an, neîntrerupt, acest praznic şi hram totodată.