„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Hramul Bisericii „Sf. Ierarh Nicolae“ din Caransebeş
În ajunul praznicului Sfântului Ierarh Nicolae, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a vizitat biserica parohială din cartierul caransebeşean Balta Sărată.
Cu acest prilej, chiriarhul a oficiat slujba Vecerniei şi a Litiei în biserica parohială, alături de părintele paroh Constantin Train, directorul Seminarului Teologic "Episcop Ioan Popasu" din Caransebeş. La slujba de seară au fost prezenţi foarte mulţi copii şi tineri care au primit daruri din partea Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian şi a parohiei. "Am revenit cu bucurie în biserica parohială cu hramul Sfântului Ierarh Nicolae din Balta Sărată, prima biserică pe care am târnosit-o în calitate de Episcop al Caransebeşului, în anul 2006. Deşi ne aflăm într-un cartier care se confruntă cu probleme sociale acute, viaţa spirituală îşi urmează cursul ascendent firesc. Iată că în acest cartier se roagă credincioşii în două biserici, iar în Biserica "Sf. Nicolae" tinerii ne-au aşteptat cu bucurie mare. Sfântul Ierarh Nicolae este acel sfânt care ne învaţă ce înseamnă să fim blânzi şi smeriţi, dar şi aspri şi dojenitori pentru aceia care doresc să ştirbească din trupul Bisericii. De aceea, de Sf. Nicolae primim daruri, ca simbol al bunătăţii şi dărniciei Sfântului Nicolae, dar şi jordiţa simbolică a dojanei, de care Sfântul Nicolae s-a folosit în neobosita sa lucrare de păstrare a dreptei credinţe. Sfântul Nicolae nu a făcut altceva decât să urmeze învăţăturii Mântuitorului de a fi blând şi smerit, dar de a biciui păcatul şi minciuna din Biserică. De aceea şi troparul sfântului spune: "Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor…"", a spus Preasfinţia Sa în cuvântul de învăţătură. Totodată, părintele slujitor Constantin Train a adresat un cuvânt de mulţumire Preasfinţiei Sale şi bunilor săi credincioşi: "Cercetarea Ierarhului nostru la hramul bisericii este o dovadă a preţuirii şi un argument în plus că întotdeauna Ierarhul îşi poartă toţi preoţii şi credincioşii în rugăciune. De aceea, cu preţuire filială, mulţumim Preasfinţiei Sale pentru osteneala pe care şi-a luat-o cercetându-ne cu rugăciune şi prezenţa în zi de sărbătoare aleasă."