Patru cete de colindători au vestit joi, 19 decembrie 2024, la Reședința Patriarhală, marea bucurie a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe
Hramul Bisericii „Sfântul Antonie cel Mare” din Sibiu
Singura biserică din Sibiu închinată Sfântului Cuvios Antonie cel Mare a fost în sărbătoare vineri, 17 ianuarie, când Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în acest locaș de cult, cu ocazia hramului.
Ctitorită de vrednicul de pomenire Mitropolit Antonie Plămădeală în vremuri de prigoană comunistă, Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” din Sibiu a devenit un simbol al rezistenței celor care Îl cinstesc pe Dumnezeu și care au trecut prin decenii de stăpânire a unui sistem profund ateu, potrivnic creștinismului. Amenajat într‑o casă de pe strada Nicolae Iorga, locașul de cult a devenit spațiu de rugăciune pentru credincioșii din cartierul Hipodrom, iar în prezent este o biserică emblematică pentru comunitatea sibiană.
An de an, în ziua hramului sau în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea din 17 ianuarie, la această biserică se oficiază Sfânta Liturghie arhierească. La hramul din acest an, Părintele Mitropolit Laurențiu a liturghisit înconjurat de slujitorii bisericii, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, și alți preoți. Credincioșii au umplut sfântul locaș și s‑au rugat pentru sănătate și ajutor ceresc, ocrotire de la Sfântul Antonie cel Mare, dar și pentru odihna veșnică a ctitorului, Mitropolitul Antonie Plămădeală, și a slujitorilor acestui Sfânt Altar care au trecut la Domnul.
În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Mihai Gabriel Popescu a fost hirotonit diacon.
„A fost mare prin ceea ce a împlinit el duhovnicește”
La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Laurențiu a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat virtuțile Sfântului Antonie cel Mare, un model duhovnicesc pentru orice credincios.
„Sfântul Antonie este unul dintre marii sfinți ai Bisericii, de a aceea a primit și acest nume de «cel Mare». A fost mare prin ceea ce a împlinit el duhovnicește. I‑a dat Dumnezeu să ajungă și la o vârstă patriarhală, deplină, pentru că a depășit 100 de ani. A lăsat prin nevoințele sale ceva care stă la baza unei instituții care astăzi este temelia Bisericii noastre, și anume monahismul. Sfântul Antonie cel Mare a trăit de la mijlocul secolului al II‑lea până la mijlocul secolului al IIl‑lea, în vremuri de persecuție împotriva creștinilor. A apărat credința ortodoxă cu propria sa viață, oferind‑o ca pildă urmașilor săi. El a împlinit ceea ce a auzit de când era copil spunându‑se în biserică, mai ales în Duminica dinaintea Postului Crăciunului, și anume cuvântul Mântuitorului adresat tânărului de a vinde averea și a‑L urma pe El dacă vrea să fie desăvârșit. A înțeles că este un program de viață pentru cei care vor să ajungă la desăvârșire”, a subliniat ierarhul.
Mulțumirile comunității au venit prin cuvântul preotului Emanuel Benchea, care și‑a exprimat recunoștința pentru vizita arhierească din acest an și a înnoit invitația adresată Părintelui Mitropolit Laurențiu de a fi an de an prezent la hramul bisericii.
Credincioșii prezenți au avut posibilitatea să se închine raclei în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu.