În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Hramul Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Nou
Credincioşi bucureşteni şi din împrejurimi participă astăzi, 6 decembrie, la hramul Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Nou din Capitală, unde se păstrează spre închinare mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae. Pentru sporirea duhovnicească a pelerinilor, duminică seara a fost adusă racla cu moaştele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistriţa din Arhiepiscopia Râmnicului.
Sărbătoarea hramului de iarnă al Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Nou din Capitală a început din seara zilei de duminică, 4 decembrie. Cler şi credincioşi au întâmpinat delegaţia Mănăstirii Bistriţa, din Arhiepiscopia Râmnicului, care a adus spre închinare racla cu moaştele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul. Apoi, împreună cu racla cu mâna dreaptă a Sfântului Nicolae, sfintele odoare au fost purtate în procesiune pe aleea dimprejurul ctitoriei Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu. „Punem bun început prin acest gest duhovnicesc prăznuirii iubitului sfânt şi iubitorului de Hristos Nicolae al Mirelor Lichiei. Considerăm că este un privilegiu spiritual să avem în cetatea Bucureştilor mâna dreaptă a Sfântului Nicolae care luminează şi ocroteşte pe credincioşii din Bucureşti şi din întreaga ţară. Sfântul Grigorie Decapolitul este oaspetele drag al Sfântului Ierarh Nicolae, un sfânt ale cărui moaşte sunt aşezate de veacuri în Mănăstirea Bistriţa din Arhiepiscopia Râmnicului. Ştim ce lucrare frumoasă are Sfântul Nicolae în Biserică şi ce reprezintă el pentru Biserica noastră şi pentru întreaga noastră creştinătate, dar, iată, avem în aceste zile prilejul binecuvântat de a învăţa de la Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul, unul dintre sfinţii cuvioşi care au avut o viaţă duhovnicească desăvârşită, că omul se poate sfinţi, urmând pilda sfinţilor lui Dumnezeu”, a spus pr. paroh Emil Nedelea Cărămizaru de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din Capitală.
Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul este un sfânt misionar, de aceea „a fost voia sfântului ca să aducă o bucurie în sufletele credincioşilor cu ocazia hramului”, a explicat stavrofora Anastasia Honcioiu, stareţa Mănăstirii Bistriţa.
Mulţi pelerini au venit din Bucureşti şi din diferite zone ale ţării pentru a se ruga sfinţilor lui Dumnezeu. „Am emoţii de fiecare dată când vorbesc despre sfinţi. Este o faptă extraordinar de bună, folositoare, ajutătoare, ca aceste sfinte moaşte să fie aici. Am fost la Cuvioasa Parascheva şi am simţit ajutorul ei şi înclin să cred că şi acum Sfântul Grigorie Decapolitul şi Sfântul Nicolae mă vor ajuta”, a spus un pelerin. Moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul vor rămâne spre închinare până miercuri dimineaţa la ora 9:00.