Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Hramul Bisericii „Sfântul Grigorie Palama”
Biserica Sfântului Grigorie Palama, paraclis al Universității Politehnica din București, și-a cinstit ieri ocrotitorul. Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită de un sobor de slujitori sub protia părintelui Costel Burlacu, protoiereu al Protopopiatului Sector 6 Capitală, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Pelerinii prezenți la slujbă au adus cinstire unui fragment din moaștele Sfântului Grigorie Palama ce se păstrează în biserica din incinta Politehnicii.
Numeroși credincioși au participat la sărbătoarea Sfântului Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, care a început din ajun prin săvârșirea slujbei Privegherii. La Sfânta Liturghie de hram au slujit alături de pr. protopop Costel Burlacu: pr. prof. univ. dr. Constantin Coman, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București; pr. lect. dr. Marian Mihai, parohul Bisericii „Sfântul Grigorie Palama”; pr. Maricel Popa, slujitor la această biserică, precum și alți preoţi și diaconi.
Despre viața și nevoințele Sfântului Grigorie Palama a vorbit pr. prof. univ. dr. Constantin Coman, care a subliniat faptul că viețuirea și credința isihastă au existat întotdeauna în Biserica Răsăritului, regăsindu-se în teologia Sfinților Părinți încă din veacul al IV-lea. „Poporul român a fost ales de Dumnezeu, prin părintele Dumitru Stăniloae, să aducă poate cea mai importantă contribuție la redescoperirea și la promovarea teologiei Sfântului Grigorie Palama, care de fapt este teologia autentică a Răsăritului ortodox. Și invoc persoana părintelui Dumitru Stăniloae pentru că biserica aceasta și gândul afierosirii ei Sfântului Grigorie Palama este legat de numele său, bucurându-se mult și lăsându-ne cuvinte înscrise în istoricul acestui sfânt locaș atunci când a fost anunțat că tinerii studenți creștini ortodocși vor ridica o biserică închinată sfântului”, a spus părintele profesor.
Cuvântul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru preoții și credincioșii paraclisului Universității Politehnica din București a fost transmis de pr. protoiereu Costel Burlacu: „Acest paraclis universitar urmează întru totul viața Sfântului Grigorie Palama, în primul rând prin viața de familie duhovnicească. Actuali, dar și foști studenți ai Universității Politehnica din București vin aici împreună cu copiii lor pentru a-și întări credința și pentru a stărui întru totul urmând exemplul Sfântului Grigorie Palama prin rugăciune”.
Despre comunitatea din jurul paraclisului Universității Politehnica ne-a vorbit părintele paroh, Marian Mihai: „Această biserică este așezată în calea studenților, a tinerilor. Sfântul Grigorie Palama, tânăr fiind, era foarte preocupat nu numai de învățătura Bisericii, ci și de învățătura lumească. Locașul este așezat ca o stare de provocare pentru tinerii politehniști și pentru profesorii acestei universități, în calea lor către facultăți, rectorat și cămine. Tinerii s-au atașat de învățătura sfântului și de acest paraclis, precum și de comunitatea care s-a închegat și este încă la început de drum”.
Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București, ne-a vorbit despre importanța acestei biserici pentru instituția pe care o conduce: „Sărbătoarea Sfântului Grigorie Palama, ocrotitorul paraclisului universitar din Politehnică, a reprezentat o bucurie pentru toți cei care lucrăm sau am trudit în Universitate, pentru că sunt foarte mulți studenți și foști studenți prezenți frecvent în această biserică. Părinții care slujesc aici au reușit să creeze un mediu extraordinar, o mare familie care se adună zi de zi aici și se ajută foarte mult reciproc”.
La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii acestui sfânt locaș trecuți la Domnul. Răspunsurile la strană atât la slujba Privegherii, cât și la Sfânta Liturghie au fost oferite de Grupul psaltic „Nectarie Protopsaltul”.