IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Hramul Bisericii „Sfântul Mucenic Antim” din Galați
Biserica „Sfântul Mucenic Antim” din municipiul Galați a îmbrăcat marți, 3 septembrie, haină de sărbătoare, la cinstirea principalului ocrotitor spiritual, Sfântul Sfinţit Mucenic Antim, Episcopul Nicomidiei, martirizat la anul 303 în timpul domniei împăratului roman Maximilian. Credincioșii care au participat la sărbătoare au fost binecuvântați anul acesta de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Sărbătoarea Bisericii „Sfântul Mucenic Antim” din municipiul Galați a început în ajun, luni seara, cu slujba Privegherii şi a continuat marți, prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi din municipiul Galaţi, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Numeroși credincioși din parohie au participat la Sfânta Liturghie, iar familiile tinere, la momentul liturgic cuvenit, au adus copiii pentru a fi împărtășiți cu Sfintele Taine.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre viaţa Sfântului Antim al Nicomidiei, un exemplu pentru cei din vremea lui, dar şi pentru foarte mulţi credincioşi din zilele noastre. „Ne-am rugat împreună în timpul Sfintei Liturghii şi am mulţumit Domnului, împreună cu preacucernicii preoţi şi cu bunii creştini din Parohia ‹‹Sfântul Mucenic Antim›› din Galaţi, prelungind într-un fel rugăciunile, mulţumirile şi cererile noastre adresate Mântuitorului Iisus Hristos la începutul unui nou an bisericesc, atât pentru viaţa sufletească a fiecărui creştin, cât şi pentru mai multă evlavie, bunătate şi înţelegere în familii şi îndeosebi pentru disponibilitate mai mare a preoţilor în biserici, a profesorilor în şcoli şi a părinţilor în familii, în vederea pregătirii cât mai bine cu putinţă a apropiatei deschideri a noului an şcolar. Pentru aceasta mulţumim tuturor celor care îi ajută pe păstorii sufleteşti să vină în întâmpinarea elevilor cu posibilităţi materiale mai mici în familii, pentru echiparea ghiozdanelor, dar şi pentru celelalte forme de ajutoare, gândindu-ne aici la nevoia de a preţui şi a ajuta mai mult pe cei care, din anumite motive, nu sunt integraţi în familie. Să ajute Dumnezeu ca integrarea în familia Bisericii a copiilor fără familie să fie cel mai bun program pentru anul şcolar ce se apropie!”, a spus chiriarhul Dunării de Jos.
La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba Parastasului pentru patriarhii Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu, pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscop Antim Nica al Dunării de Jos (1975-1994) şi pentru toţi ctitorii şi binefăcătorii sfântului locaş adormiţi întru Domnul.
Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă frăţească, toţi credincioşii prezenţi primind pachete cu hrană şi daruri de suflet.
Situată în nord-vestul oraşului Galaţi, pe bulevardul Milcov nr. 25 A, într-o zonă muncitorească, Parohia „Sfântul Sfinţit Mucenic Antim” din Galaţi deserveşte nevoile pastorale şi liturgice ale celor 4.000 de familii din cartierele Micro 13 B şi Micro 38.