Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hramul Bisericii „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului
Credincioșii din Șcheii Brașovului au primit binecuvântare arhierească la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, hramul vechiului lăcaș de cult din această parte a orașului transilvănean. Sfânta Liturghie din ziua de hram a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Ierarhul a liturghisit împreună cu preoții lăcașului de cult și cu alți slujitori ai sfintelor altare din Brașov. La Sfânta Liturghie au fost prezenţi numeroşi credincioși din Braşov, pelerini, oficialități și oaspeți. Ca de fiecare mare sărbătoare, junii din Șcheii Brașovului au îmbrăcat tradiționalele costume populare și au înfrumusețat sărbătoarea hramului, informează Mitropolia Ardealului. Răspunsurile liturgice au fost date de Cvintetul „Anatoly” al Operei Brașov.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a subliniat modalitățile prin care credincioșii se pot apropia duhovnicește de virtuțile Sfântului Ierarh Nicolae.
„Cel mai important lucru este să înțelegem că Sfântul Ierarh Nicolae este pus în rândul marilor teologi ai Bisericii pentru că a împlinit poruncile lui Dumnezeu. El a apărat credința ortodoxă atunci când a apărut prima mare erezie, cea a lui Arie. A fost un mare apărător al credinței, dar avea ceva care întărea aplicarea credinței în fapte, pentru că a fost chip al blândeților. Acest cuvânt, blândețea, este un cuvânt pe care nu l-am mai auzit de mult timp și când îl auzim stăm mirați și ne întrebăm de unde poate să vină, cine este cel blând. Știm că singurul care a fost numit «Blândul Păstor» a fost Mântuitorul Iisus Hristos”, a spus ierarhul.
Preotul paroh Vasile-Filip Prodea a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă și în acest an peste comunitatea din Șcheii Brașovului la zi de hram și credincioșilor care sprijină permanent activitățile misionare și administrative din parohia brașoveană.
Hramul Bisericii „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului s-a încheiat cu o ceremonie de acordare a Ordinului „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna”. Pentru sprijinul acordat Muzeului „Prima școală românească din Șcheii Brașovului”, Alexandru Șerban Bologa a primit distincția din partea ierarhului și mulțumirile pentru implicarea în viața culturală și duhovnicească din Brașov.
Ctitorii și binefăcătorii lăcașului de cult trecuți la Domnul au fost pomeniți în cadrul unei slujbe religioase săvârșite după Sfânta Liturghie.