La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Hramul Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Gura Humorului
Luni, 8 noiembrie 2021, credincioșii orașului Gura Humorului i-au cinstit cu mare bucurie pe cei dintâi ocrotitori, pe Sfinții Arhangheli. În ziua hramului, prima biserică ortodoxă a orașului a primit binecuvântarea Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Preasfinția Sa a binecuvântat amplele lucrări de restaurare și înfrumusețare ale bisericii păstorite de părintele consilier Viorel Ilișoi, în ultima perioadă fiind schimbate pardoseala, mobilierul, tâmplăria și instalația electrică. De asemenea, a fost refăcut sistemul de încălzire, iar cel de sonorizare a fost înlocuit.
În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. În cuvântul de învățătură, a subliniat însemnătatea acestei zile și a explicat înțelesul duhovnicesc al trimiterii celor șaptezeci de ucenici, de către Mântuitorul Iisus Hristos, în săvârșirea lucrării lui Dumnezeu. Ierarhul a evidențiat și faptul că noi, creștinii de astăzi, putem avea rolul de mesager al Cuvântului Tatălui ceresc.
Făcând referire la prezența îngerilor în viața noastră, Preasfinția Sa i-a asigurat pe credincioși că puterea celui rău nu va putea fi nicicând mai presus de neîntrerupta dragoste a lui Dumnezeu. „Viața noastră, până ce ajungem dincolo, este o viață și cu ridicări, și cu căderi. (…) Dumnezeu ne întărește și ne spune că nu suntem singuri și că suntem înconjurați de sfinții îngeri care ne însoțesc, ne apără și ne ocrotesc. (…) Ori de câte ori în lumea aceasta căzută și despre care spune Sfânta Scriptură că se află toate sub puterea celui rău, ori de câte ori biruiește viața, ori de câte ori biruiește binele, ori de câte ori biruiește dragostea, ori de câte ori biruiește virtutea, atunci satana cade, atunci satana este învins, atunci demonii nu pot să rămână în picioare”.
La final, în semn de mulțumire pentru vizita arhierească, părintele paroh i-a oferit ierarhului, din partea Consiliului Parohial, o icoană cu chipul Mântuitorului Iisus Hristos.
Piatra de temelie a primei biserici ortodoxe din Gura Humorului, așezată sub ocrotirea „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost sfințită la data de 29 septembrie 1876. Slujba de târnosire a noului lăcaș de cult a avut loc în luna octombrie a anului 1885 și a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Silvestru Morariu-Andrievici, Arhiepiscop al Cernăuților și Mitropolit al Bucovinei și Dalmației.