La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Hramul Catedralei arhiepiscopale din Arad
Catedrala arhiepiscopală din Arad şi-a sărbătorit hramul de praznicul Sfintei Treimi, evenimentul fiind încununat de Sfânta Liturghie săvârşită de IPS Timotei, Arhiepiscop al Aradului. Liturghii arhiereşti au avut loc şi la Târnova, Protopopiatul Reşiţa, unde a slujit Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, şi la Checea Română, Protopopiatul Timişoara I, unde a slujit Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.
Catedrala arhiepiscopală din Arad a fost plină de credincioşi care au venit să aducă prinos de rugăciune şi mulţumire Preasfintei Treimi în ziua rânduită de Biserică pentru a i se aduce în mod special cinstire.
Cei prezenţi s-au putut împărtăşi de arhierească binecuvântare a Înalt Preasfinţitului Timotei, Arhiepiscop al Aradului, care a slujit Sfânta Liturghie şi a ţinut cuvânt de învăţătură.
Vorbind credincioşilor, chiriarhul a subliniat învăţăturile desprinse din Evanghelia şi Apostolul zilei, arătând că acestea ne orientează pentru viaţa noastră creştină.
"Lumina trebuie să călăuzească faptele noastre pentru a risipi întunericul, având grijă la aproapele nostru, care are nevoie de sprijin în toate împrejurările vieţii. Să avem purtare vrednică de Biserică pentru că suntem fii ai Bisericii", a arătat IPS Timotei.
La timpul cuvenit, diaconul Cosmin Călin Corâci a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei Odvoş, Protopopiatul Lipova. La sfârşitul Sfintei Liturghii, fiind şi aniversarea zilei de naştere a chiriarhului, pr. Simion Mladin a rostit o rugăciune de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra IPS Timotei şi a clerului şi credincioşilor Arhiepiscopiei Aradului.
În după-amiaza zilei, IPS Timotei a sfinţit monumentul ridicat în cinstea eroilor neamului în Parohia Vladimirescu, Protopopiatul Arad, iar la Catedrala veche din municipiul Arad a participat la Vecernia festivă a absolvenţilor din acest an ai Facultăţii de Teologie din Arad, rostind, în ambele ocazii, cuvânt de învăţătură şi zidire sufletească.
Biserica Parohiei Târnova a fost târnosită
De sărbătoarea Preasfintei Treimi, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a poposit în mijlocul credincioşilor Parohiei Târnova, din Protopopiatul Reşiţa.
Cu acest prilej, chiriarhul a resfinţit biserica parohială cu hramul "Pogorârea Sfântului Duh", după care a oficiat Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La Sfânta Liturghie a participat un număr însemnat de credincioşi, precum şi autorităţi centrale, judeţene şi locale. În cadrul acesteia, preotul paroh Ion Ştefoni a fost hirotesit iconom, iar preot Traian Florei, întru sachelar, iar ctitorii şi binefăcătorii bisericii au primit acte de cinstire. De asemenea, Rusalin Blagoiescu Birău, primarul localităţii Târnova, a primit din partea Preasfinţitului Lucian "Diploma de onoare Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul". La rândul său, Rusalin Blagoiescu Birău i-a conferit ierarhului titlul de cetăţean de onoare al localităţii Târnova. Duminică după-amiază, Preasfinţitul Lucian a sfinţit altarul de vară din curtea Căminului de bătrâni "Sfânta Treime" din Glimboca, după care a săvârşit Acatistul Preasfintei Treimi alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
La slujbă au participat autorităţi locale, un număr însemnat de credincioşi, precum şi asistaţii căminului. Căminul de bătrâni "Sfânta Treime" din Glimboca deserveşte peste 30 de persoane vârstnice.
Vizită canonică în Parohia Checea Română
De sărbătoarea Sfintei Treimi, Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a efectuat o vizită canonică în Parohia Checea Română, din Protopopiatul Timişoara I. Cu acest prilej, ierarhul a adus spre închinare credincioşilor trei racle cu părticele din moaştele mai multor sfinţi, precum Sfântul Ioan Botezătorul, Sfântul Ierarh Nicolae, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir şi Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş. Ierarhul a fost întâmpinat la orele dimineţii de soborul preoţilor şi de credincioşi, condus de pr. Gheorghe Cucu, parohul bisericii. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a praznicului a fost oficiată în biserica parohială cu hramul "Pogorârea Sfântului Duh", în prezenţa a numeroşi credincioşi. Alături de enoriaşii parohiei, au participat la slujbă şi tinerii din grupul de cateheză condus de pr. Alexandru Ranca, de la Parohia timişoreană Fratelia.
Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi la iniţiativa Sectorului Social al Arhiepiscopiei Timişoarei din anul 2008, în comuna Checea, judeţul Timiş, funcţionează Aşezământul pentru persoane vârstnice "Sfântul Nicolae". Acesta a fost inaugurat şi sfinţit la 16 septembrie 2008 de către Preasfinţitul Paisie Lugojanul. În prezent, 14 persoane vârstnice beneficiază de serviciile aşezământului social al Arhiepiscopiei Timişoarei.