În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Hramul Catedralei Mitropolitane din Sibiu
La praznicul Sfintei Treimi, Catedrala Mitropolitană din Sibiu și‑a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, iar la final a fost inaugurat Centrul social „Sfânta Treime” din incinta lăcașului de cult din inima cetății transilvănene.
Soborul slujitor a fost sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu acesta slujind Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu‑vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. În soborul slujitor s‑au aflat cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, membri ai administrației eparhiale și protopopi din Arhiepiscopia Sibiului, informează Mitropolia Ardealului. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. dr. Dan Alexandru Streza. Alături de credincioșii veniți în număr mare la hramul Catedralei Mitropolitane s‑au aflat oficialități centrale, județene și locale.
Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de IPS Părinte Mitropolit Irineu.
„Duhul Sfânt este în Biserică, sfințește pe credincioși, sfințește și hirotonește pe ierarhi, pe preoți și pe diaconi, și sfințește întreaga creație, împărtășind harul Duhului Sfânt în valuri fără margini. De ce Biserica este aceea care are toate aceste daruri dumnezeiești? Aceasta este Biserica noastră: «Una, sfântă, sobornicească și apostolească!» Așadar, sărbătoarea de astăzi a Preasfintei Treimi este cu adevărat un Praznic Împărătesc, pe care noi îl cinstim în chip deosebit, mai ales aici, la Sibiu, în această catedrală care este dedicată Preasfintei Treimi, și în toate rugăciunile noastre și în toate slujbele noastre nu încetăm să preamărim pe Preasfânta Treime”, a spus ierarhul.
În cuvântul său, IPS Părinte Mitropolit Laurențiu a prezentat istoria catedralei din Sibiu.
„Catedrala noastră este mama tuturor bisericilor din Ardeal. Ea a fost nu numai un lăcaș de închinare pentru credincioșii din Sibiu și din arhiepiscopie, ci și pentru întreg Ardealul. A fost un loc ideal, un model. Sfânta Treime este credința noastră, credința în Sfânta Treime fiind credința esențială prin care mărturisim că cele trei Persoane ale Sfintei Treimi formează un singur Dumnezeu. Ea exprimă în primul rând unitatea deplină pe care trebuie să o avem noi ca popor al lui Dumnezeu, dar și în patria noastră cele trei Persoane ale Sfintei Treimi au fost chipul ideal pe care l‑au urmat. Cei care au făurit unirea celor trei țări românești au transmis un mesaj dumnezeiesc pentru toți și o întărire în nădejdea lor în mântuire”, a spus ierarhul.
IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu a oferit distincţia „Crucea Șaguniană” pentru mireni generalului‑maior Cristian‑Daniel Dan, comandantul Corpului Multinațional de Sud‑Est, Centrul NATO, profesorului Emilian Marius Novac, inspector școlar general al județului Sibiu, lui Simion Crețu - director general ADR Centru, lui Gabriel Marin - director implementare POR, ADR Alba Iulia și lui Nicolae Mărginean, director Departament Relații publice și comunicare.
Sărbătoarea hramului de la Sibiu s‑a încheiat cu slujba de sfințire a Centrului social „Sfânta Treime” din curtea Catedralei Mitropolitane. Aici va funcționa un centru de zi pentru vârstnici, iar clădirea a fost renovată, spațiile amenajate și dotate printr‑un proiect cu fonduri europene în valoare de 900.000 de euro.