În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Hramul Catedralei Mitropolitane „Sfântul Spiridon”-Nou
Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou din Bucureşti, Paraclis Patriarhal, şi-a sărbătorit ieri, 12 decembrie 2016, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în zi de hram de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
În ajunul sărbătorii, duminică, 11 decembrie, credincioşi bucureşteni, dar şi din împrejurimile Capitalei au înălțat rugăciuni smerite către Sfântul Ierarh Spiridon și s-au putut închina la un fragment din moaştele sale, adăpostite de curând de o nouă raclă, confecţionată la Atelierele Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă ale Patriarhiei Române şi sfințită sâmbătă, 10 decembrie, de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
Slujba Privegherii de duminică seara a fost săvârşită de arhim. Clement Haralam, Marele Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.
În ziua hramului, Preasfinţia Sa a rostit în cadrul Sfintei Liturghii un cuvânt de învăţătură, în care a explicat de ce în ziua pomenirii Sfântului Ierarh Spiridon s-a citit Evanghelia care conţine Fericirile, după textul de la Sfântul Evanghelist Luca. „S-a citit această Evanghelie pentru a arăta că toate virtuţile pe care le fericeşte Domnul Iisus Hristos în Predica de pe Munte au fost trăite, întruchipate şi au împodobit sufletul Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei. El a fost cu adevărat un om sărac cu duhul, nu doar pentru că a fost un simplu păstor de oi, ci pentru că a înţeles să se îmbrace cu haina unei adânci smerenii, a unei simplităţi care i-au adus preţuirea şi admiraţia tuturor celor din jur. A fost un om blând, aşa cum cere Mântuitorul într-una din fericirile Sale, pentru că din bunătatea sa s-au înfruptat foarte mulţi oameni, care au fost lipsiţi, care sufereau de diferite neputinţe. Sfântul Ierarh Spiridon a plâns, s-a rugat şi a mijlocit înaintea lui Dumnezeu pentru toţi păstoriţii săi aflaţi în suferinţă, potrivit Fericirii: «Fericiţi cei ce plângeţi acum, că veţi râde» (Luca 6, 21). A flămânzit şi a însetat întreaga sa viaţă pământească după dreptatea lui Dumnezeu, iar prin predica şi prin lucrarea lui a stârnit în inimile şi în sufletele păstoriţilor săi o mare sete şi foame după Dumnezeu, după învăţătura Lui şi după Împărăţia Lui. A fost prigonit pentru numele lui Hristos, a fost arestat, închis şi exilat. Dar iată, cu adevărat, plata sa multă este în Ceruri, pentru că Biserica l-a ridicat la cinstea Altarelor şi l-a trecut în rândul sfinţilor, fiind cinstit în toată lumea ca un mare făcător de minuni şi mare mijlocitor pentru cei care cu o credinţă puternică îi cer mijlocirea şi ajutorul”, a evidenţiat PS Episcop Varlaam Ploieşteanul.
În continuare, ierarhul le-a explicat credincioşilor modul în care creştinii au păstrat şi apărat de-a lungul timpului moaştele Sfântului Ierarh Spiridon, de unii năvălitori păgâni. „Pentru râvna sa pastorală, pentru credinţa sa puternică, pentru evlavia sa adâncă, pentru multele faceri de bine, Sfântul Spiridon a primit darul facerii de minuni încă din viaţa aceasta. De aceea, el s-a bucurat de un respect şi de o recunoaştere unanimă în toată insula Cipru. După moartea sa, trupul său a fost înmormântat în Biserica «Sfinţilor Apostoli» din Trimitunda, unde a rămas până când insula a fost ocupată de sarazini. Atunci, creştinii, pentru ca mormântul sfântului să nu fie profanat, au dezgropat sfinţitul său trup, l-au pus într-o raclă şi l-au dus la Constantinopol. În anul 1453 şi cetatea Constantinopolului a fost ocupată de turci, şi atunci moaştele Sfântului Spiridon au fost duse în Serbia, pentru a fi salvate de la profanare. Mai târziu, un preot din insula Corfu a luat din Serbia moaştele Sfântului Spiridon, aşezându-le în insula sa într-o biserică în care se află şi astăzi, şi unde se săvârşesc multe minuni”, a arătat Preasfinţia Sa. PS Episcop Varlaam Ploieşteanul a explicat de ce Sfântul Ierarh Spiridon este numit şi „sfântul călător”. „În fiecare an, în ajunul zilei de 12 decembrie, papucii de catifea şi mătase ai sfântului sunt schimbaţi, întrucât se constată că în anul care a trecut ei s-au uzat şi uneori s-au murdărit. Aceasta arată că el este grabnic ajutător nu numai prin rugăciunile sale, ci şi prin călătoriile sale tainice, la cei care îi cer ajutorul”, a precizat Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.
La momentul chinonicului, Grupul de copii „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul” şi „Sfântul Ierarh Nicolae” al Catedralei Mitropolitane „Sfântul Spiridon”-Nou, dirijat de Nicoleta Panfil, a interpretat mai multe colinde tradiţionale româneşti. La finalul Sfintei Liturghii, arhim. Veniamin Goreanu, consilier patriarhal în cadrul Cancelariei Sfântului Sinod, a lansat oficial CD-ul cu cântări la slujba Vecerniei în cinstea Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei, interpretate de psalţii Catedralei Mitropolitane „Sfântul Spiridon”-Nou, şi DVD-ul intitulat „Catedrala Mitropolitană «Sfântul Spiridon»-Nou, istoric şi restaurare”. CD-ul a fost realizat cu sprijinul Radio TRINITAS al Patriarhiei Române, iar DVD-ul cu sprijinul Televiziunii TRINITAS a Patriarhiei Române.
De asemenea, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii sfântului locaş trecuţi la Domnul. Din soborul de slujitori au făcut parte: pr. Ionuţ Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal; arhim. Veniamin Goreanu, consilier patriarhal; arhim. Clement Haralam, Marele Eclesiarh al Catedralei Patriarhale; pr. Remus Marian, consilier patriarhal, coordonator programe la Palatul Patriarhiei - Centrul de conferinţe.