Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hramul celei mai vechi biserici din Bucureşti
Ieri, 17 ianuarie, Biserica Domnească de la Curtea Veche din Bucureşti şi-a sărbătorit ocrotitorul spiritual - Sfântul Cuvios Antonie cel Mare. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Preasfinţia Sa a explicat dubla semnificaţie spirituală a zilei de ieri: «Sărbătoarea de astăzi ne pune la inimă două icoane ale pocăinţei: icoana lui Zaheu, nu numai mai-marele vameşilor, ci şi mai-marele tuturor păcătoşilor, care s-a pocăit şi s-a învrednicit de această mare binecuvântare a intrării Fiului lui Dumnezeu în viaţa lui, şi icoana Sfântului Antonie cel Mare, care a trăit o viaţă întreagă în cele mai înalte raţiuni, pentru a păstra în casa sufletului său vizita pe care a primi- t-o atunci când s-a convertit şi s-a hotărât să se ducă în pustiu pentru Dumnezeu. Să dea Bunul Dumnezeu ca şi noi să trăim, ca Zaheu şi ca Sfântul Antonie cel Mare, bucuria trăirii lui Hristos şi bucuria permanentei vieţuiri cu El în lumea aceasta şi în împărăţia cerurilor!». În cadrul Sfintei Liturghii, Ciprian Bâra, redactor la Ziarul Lumina, a fost hirotonit diacon pe seama parohiei „Naşterea Maicii Domnului“, Protoieria I Capitală. La sfârşitul slujbei, părintele paroh Gheorghe Zaharia a mulţumit pentru participare PS Varlaam Ploieşteanul şi tuturor credincioşilor. El a mai vorbit şi despre lucrările de restaurare ce se realizează cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Părintelui Patriarh Daniel, care, pentru a marca importanţa istorică şi duhovnicească a Bisericii „Sfântul Antonie cel Mare“ - Curtea Veche, i-a acordat la începutul anului 2008 statutul de paraclis patriarhal. În aceste lucrări s-au implicat preoţii şi credincioşii de la Curtea Veche care au organizat un muzeu parohial, primul de acest gen din capitală. Acesta păstrează mai multe daruri oferite de domnitori bisericii şi va fi sfinţit şi inaugurat pe 2 februarie, de sărbătoarea Întâmpinării Domnului. De asemenea, Biserica Domnească a sărbătorit ieri împlinirea a 450 de existenţă şi 163 de ani sub ocrotirea Sfântului Cuvios Antonie cel Mare. Credincioşi din toate părţile capitalei, dar şi din afara Bucureştiului, au venit pentru a participa la sărbătoare şi pentru a se închina la icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie cel Mare.