Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hramul comunităţii surzilor din Bucureşti
Persoanele cu deficienţe de auz şi vorbire din Bucureşti şi-au sărbătorit ieri, 12 februarie, ocrotitorul, pe Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei. Spre deosebire de anii trecuţi, slujbele religioase au fost săvârşite într-un paraclis amenajat în sediul Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România.
Credincioşi cu deficienţe de auz şi vorbire din mai multe oraşe din ţară, precum Ploieşti, Alexandria, Giurgiu, Târgovişte, Galaţi, Brăila, au participat la hramul comunităţii surzilor din Bucureşti. În acest an, slujba Privegherii din ajunul sărbătorii, slujba Aghesmei mici şi Sfânta Liturghie au fost transpuse în limbajul mimico-gestual într-un paraclis amenajat în sediul Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România, aflat în Bucureşti. Acest sediu, a explicat părintele Mirel Ilie, preotul comunităţii surzilor din Bucureşti, este a doua casă pentru aceste persoane, fiind locul unde ei socializează şi întreprind diferite activităţi. De aceea, a dorit ca şi slujbele religioase să fie oficiate în acest sediu, „din considerentul că biserica se vrea să fie casa lor şi casa lor să fie biserica”. Împreună-slujitori au fost preoţii de caritate Raul Popescu, al comunităţii surzilor din Râmnicu-Vâlcea, Cătălin Ţîru, al comunităţii surzilor din Piteşti, şi Florin Graur, al comunităţii surzilor din Galaţi. În cuvântul de învăţătură, rostit la finalul Sfintei Liturghii şi transpus în limbajul mimico-gestual de un interpret, părintele Mirel Ilie le-a explicat că Sfântul Ierarh Meletie este considerat un propovăduitor prin semne şi ocrotitor al comunităţii surzilor (din Bucureşti) fiindcă, în momentul în care a propovăduit deofiinţialitatea Fiului cu Tatăl, unul dintre diaconi, fiind arian, i-a pus mâna la gură pentru a nu mai propovădui. Atunci Sfântul Ierarh Meletie a ridicat trei degete, arătând Cele Trei Persoane ale Sfintei Treimi, iar apoi le-a coborât şi a ridicat degetul mare pentru a arăta că Cele Trei Persoane ale Sfintei Treimi sunt un Singur Dumnezeu, semn care în limbajul mimico-gestual materializează cuvântul „Doamne”. De asemenea, părintele Ilie i-a îndemnat să nu uite să-l cheme în rugăciunile lor pe Sfântul Ierarh Meletie, fiindcă el este unul dintre prietenii lui Dumnezeu, „care spune lui Dumnezeu durerile noastre şi care se roagă ca să Se milostivească pentru o anumită neputinţă sau cerere în drumul acesta al fiecăruia spre Împărăţia lui Dumnezeu”.
În mijlocul comunităţii persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire a fost şi pr. Dumitru Ştefănescu, consilier administrativ bisericesc eparhial, care, la finalul Sfintei Liturghii, a apreciat „dragostea, credinţa şi legătura foarte frumoasă care există în cadrul comunităţii persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire”. Acesta a oferit, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur” cu medalie părintelui Mirel Ilie, în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru păstrarea dreptei credinţe şi promovarea culturii creştine. După acest moment festiv, au urmat slujba de pomenire a celor trecuţi la Domnul şi agapa frăţească.
Comunitatea surzilor din Bucureşti a fost înfiinţată în anul 1999, locul de slujire fiind o sală din cadrul Mănăstirii Radu Vodă. Din 2007 se slujeşte în Biserica „Sfântul Elefterie”-Vechi, care aparţine de Biserica „Sfântul Elefterie”-Nou, Paraclis Patriarhal.