La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Hramul istoric al Bisericii Zlătari
Nașterea Maicii Domnului, prima mare sărbătoare a noului an bisericesc, a fost prilej de bucurie duhovnicească pentru multe biserici care o au ocrotitoare pe Născătoarea de Dumnezeu. Una dintre acestea, aflate sub ocrotirea Maicii Domnului, este Biserica Zlătari din București, sfânt lăcaş de rugăciune care mai este ocrotit și de Sfinții Mucenici Ciprian și Iustina, sărbătoriți la 2 octombrie.
Cu prilejul hramului istoric al Bisericii Zlătari, „Naşterea Maicii Domnului”, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de părintele paroh Nicolae Dascălu, înconjurat de un sobor de slujitori. Bucuria duhovnicească a sărbătorii a debutat în ajunul praznicului cu slujba Vecerniei unită cu Litia, la rugăciune participând numeroşi fii duhovniceşti ai bisericii. În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, parohul Bisericii Zlătari, a vorbit despre importanţa participării creştinilor la sfintele slujbe, îndemnând la ascultarea cuvântului Domnului, la păzirea acestuia în adâncul inimii şi la săvârşirea faptelor bune: „Cultul Bisericii împletește Scriptura cu Tradiția în slujbele sărbătorilor, sub o formă doxologică. Scriptura ne vorbește despre smerenia Maicii Domnului și despre preacinstirea ei de către îngeri și oameni, Tradiția ne oferă detalii despre viața ei curată. La sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, bucuria venirii pe lume a pruncei mult așteptate, Maria, încununează cu harul lui Dumnezeu anii de rugăciune ai familiei Sfinților și Drepților Părinți Ioachim și Ana. În fiecare an, sărbătoarea acestui hram ne cheamă pe toți, copii, tineri, adulți și bătrâni, să urmăm pilda Mariei, sora Martei, să aducem preacinstire dumnezeieștii prunce Maria, să ascultăm cuvântul Domnului, să-l păzim în adâncul inimii și să aducem roade de fapte bune, prin harul Duhului Sfânt”. După Sfânta Liturghie, soborul de preoţi a săvârşit slujba Parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii sfântului lăcaş de închinăciune trecuţi la Domnul.