De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Hramul istoric al Mănăstirii Plumbuita din București
Una dintre cele mai cunoscute vetre monahale din cetatea Bucureștilor, Mănăstirea Plumbuita, și-a celebrat, cu prilejul sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, hramul istoric. Momentul de bucurie duhovnicească a fost marcat prin săvârșirea Sfintei Liturghii și a Parastasului pentru ctitori de către un sobor de slujitori, sub protia părintelui arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
La Mănăstirea Plumbuita din Capitală a fost vineri, 24 iunie, zi de mare bucurie duhovnicească pentru obștea așezământului mănăstiresc și pentru pelerinii care i-au trecut pragul pentru a înălța rugăciuni de laudă Înaintemergătorului Domnului, dar și pentru a lua binecuvântare prin închinarea la cinstitele sale moaște care se află, de aproape un an, în tezaurul sacru al vetrei monahale.
Bucuria duhovnicească a sărbătoririi ocrotitorului spiritual a fost marcată prin săvârșirea Sfintei Liturghii la Altarul de vară al mănăstirii de un ales sobor de slujitori, din care au făcut parte părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal; părintele protosinghel Justin Bulimar, starețul mănăstirii; părintele arhimandrit Hariton Negrea, starețul Mănăstirii Petru Vodă, județul Neamț; părintele protosinghel Vasile Pîrjol, starețul Mănăstirii Cernica, județul Ilfov; părintele protosinghel Ioachim Ceaușu, starețul Mănăstirii „Duminica Sfinților Români” din București; părinții consilieri patriarhali George Grigoriță, Costin Spiridon și Ion Dragomir, precum și alți clerici.
La momentul chinonicului, părintele arhimandrit Paisie Teodorescu a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre viața Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și despre modul cum acesta a fost ales pentru a pregăti calea Mântuitorului Hristos, evidențiind și motivul pentru care acest eveniment este sărbătorit la sfârșitul lunii iunie. „Biserica a ales să sărbătorească această zi în această perioadă, după ce a avut loc solstițiul de vară, când sunt cele mai lungi și mai luminoase zile din an, dar când, deja, încep să se micșoreze. Ioan a fost, cu adevărat, un om al luminii. A vestit lumina, dar nu a fost el Lumina. El a fost o lumină doar reflectată. Lumina lui Ioan a început să scadă atunci când Iisus Hristos, Lumina lumii, Și-a început misiunea pe pământ. Aceasta a fost vocația lui Ioan. L-a vestit pe Domnul, a pregătit calea, dar când a venit Domnul, Ioan s-a micșorat pe sine. Mărturisindu-L pe Hristos, Ioan a lăsat ca viața lui să se micșoreze tot mai mult, ca să facă loc lui Mesia”, a subliniat părintele vicar patriarhal.
La finalul Sfintei Liturghii, soborul de slujitori a săvârșit slujba Parastasului pentru pomenirea ctitorilor, a stareților, slujitorilor și ostenitorilor Mănăstirii Plumbuita care au trecut la Domnul.
În încheiere, părintele stareț Justin Bulimar a transmis mulțumiri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru delegarea părintelui arhimandrit Paisie Teodorescu la sărbătoarea mănăstirii și și-a manifestat recunoștința față de părintele vicar patriarhal pentru împreună- slujire și bogatul cuvânt de învățătură oferindu-i o icoană cu chipul Sfântului Ioan Botezătorul, copie a icoanei făcătoare de minuni de la Schitul Românesc Prodromu din Sfântul Munte, precum și un frumos buchet de flori.