Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Hramul istoric al Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti
La sărbătoarea Sfintei Treimi, Mănăstirea Radu Vodă din Capitală şi-a sărbătorit hramul istoric. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în Altarul de vară al aşezământului monahal.
Credincioşi bucureşteni şi pelerini din toată ţara au participat luni, 21 iunie, la sărbătoarea hramului istoric al Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti. Ctitorie de secol al 16-lea a voievodului Alexandru al II-lea Mircea, vatra monahală a fost aşezată încă de la înfiinţare sub ocrotirea Sfintei Treimi, fiind numită atunci „Mănăstirea Sfânta Troiţă”. Acest moment de bucurie duhovnicească a fost marcat solemn prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte părintele arhimandrit Nectarie Şofelea, stareţul obştii monahale şi exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, precum şi alţi slujitori ai aşezământului mănăstiresc.
În cuvântul de învăţătură rostit după citirea pasajului evanghelic rânduit, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a subliniat purtarea de grijă a Sfintei Treimi pentru întreaga creaţie şi cu precădere pentru om.
„Preasfânta Treime a creat şi guvernează toate. Prin Ea întreaga creaţie fiinţează şi prin iubirea Ei vom putea fi şi noi cetăţeni ai Împărăţiei cerurilor. Nu există un ocrotitor mai puternic decât Preasfânta Treime. Binecuvântarea Sfintei Treimi ne însoţeşte în tot locul şi în toată lucrarea noastră. Cea mai bună cale pentru a intra în comuniune cu Sfânta Treime este rugăciunea curată, din inimă. De aceea Origen spunea că întreaga Biserică, ale cărei mădulare sunt toţi credincioşii, este plină de Sfânta Treime. Sărbătoarea de astăzi trebuie să fie prilej pentru înnoirea chipului lui Dumnezeu în noi”, a spus ierarhul.
La sfârşit, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul i-a binecuvântat pe toţi credincioşii participanţi şi i-a felicitat pe toţi cei care s-au implicat în organizarea hramului. Cântările de la Sfânta Liturghie au fost intonate de Grupul psaltic „Potirul” al mănăstirii.