De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Hramul Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului“ de la Floreşti
Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului“ din localitatea clujeană Floreşti şi-a sărbătorit miercuri, 1 octombrie, hramul. Sărbătoarea a început încă din ajun, când a fost săvârşită slujba Privegherii, la finalul căreia a avut loc şi o procesiune în jurul bisericii mănăstirii, cu icoana Maicii Domnului.
În ziua de hram, la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului“ de la Floreşti, Sfânta Liturghie a fost oficiată în sobor de peste 40 de preoţi şi în prezenţa a sute de credincioşi veniţi din judeţul Cluj, dar şi din zona Bistriţei, Maramureşului şi Sălajului. Au făcut parte din sobor: vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pr. Iustin Tira, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. dr. Vasile Stanciu, protopopul de Cluj II, Gheorghe Braica, protosinghelul Visarion Paşca, duhovnicul mănăstirii, precum şi alţi preoţi din parohiile învecinate şi stareţi de la mănăstirile din Eparhia Vadului, Feleacului şi Clujului.
Aşezământul monahal cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului“ a fost ctitorit din iniţiativa preotului Vasile Fizeşan şi a familiei Beldea din Floreşti şi cu ajutorul credincioşilor. Piatra de temelie a fost pusă de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu, în 20 noiembrie 1994. Complexul monahal cuprinde o biserică în stil bizantin, sfinţită pe 18 aprilie, un corp de chilii şi o trapeză, care este în lucru, conform celor precizate de duhovnicul Mănăstirii Floreşti, protos. Visarion Paşca. În prezent, Mănăstirea de la Floreşti are o obşte formată din 18 maici, îndrumate de stareţa mănăstirii, stavrofora Teodora Câmpan, şi de duhovnicii protos. Visarion Paşca şi ieromonahul Anastasie Berbecel.
Centru pentru copii în dificultate
În apropierea mănăstirii de la Floreşti se construieşte Aşezământul social pentru copiii aflaţi în dificultate „Sfântul Onufrie cel Mare“. Piatra de temelie a fost pusă de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, în data de 12 iunie 2013, în ziua de prăznuire a Sfântului Onufrie cel Mare, iar în prezent se lucrează la finisarea celor două case ridicate, urmând să se construiască alte două imobile. Casele de tip familial vor găzdui, fiecare, aproximativ 10 copii, care sunt separaţi temporar sau definitiv de părinţi. Copiii vor beneficia, în cadrul centrului, de îngrijire, educaţie şi suport emoţional, precum şi de un mediu optim dezvoltării fizice, intelectuale şi moral-spirituale a acestora.