În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Hramul Mănăstirii Afteia, judeţul Alba
La sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a liturghisit în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii Afteia, judeţul Alba şi a rostit cuvântul de învățătură, în Altarul de vară din incinta așezământului. Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, obștea monahală de aici se află sub oblăduirea protos. Ioan Paven.
Adresându-se celor prezenți, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Irineu a spus: „În cartea biblică Pildele lui Solomon citim: «Sufletul omului este un sfeșnic de la Domnul». Se știe clar că sfeșnicele trebuie să fie aprinse pentru a fi folositoare, pentru a lumina în jurul lor. Dacă aceasta nu se întâmplă, atunci ele nu sunt decât simple decorații în bisericile noastre și în casele noastre. Tot astfel, sufletele omenești sunt neîmplinite atâta timp cât nu sunt atinse de flacăra divină, de harul sfințitor. Dacă nu strălucim pentru Dumnezeu, noi suntem simple decorații în lumea aceasta și facem umbră pământului. De aceea, Sfântul Apostol Pavel îndeamnă: «Ca fii ai luminii să umblați». Așa au făcut Sfinții Împărați Constantin și Elena, care au luminat lumea cu dreapta credință”.
Mănăstirea „Sfinții Împărați Constantin și Elena” de la Afteia este ridicată pe locul unei vechi așezări monahale a cărei înființare datează din a doua jumătate a secolului al XV-lea. Desființată în anul 1788 de stăpânirea habsburgică, mănăstirea a fost reactivată în anul 1926.