Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Hramul Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus
Marele praznic al Adormirii Maicii Domnului este hramul vechii mănăstiri de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, iar aici poposesc în fiecare an mulţimi de pelerini din toată ţara.
Anul acesta, credincioşii sosiţi la poalele Munţilor Făgăraş s-au rugat pentru sănătate, pace în lume şi ajutor ceresc în cadrul slujbelor religioase săvârşite de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, și un sobor de preoți și diaconi.
Programul liturgic a început cu slujba de sfinţire a apei de la fântâna din incinta mănăstirii, după care a fost săvârşită Sfânta Liturghie la Altarul din pădurea apropiată de mănăstire.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu le-a vorbit credincioşilor despre marea sărbătoare din 15 august.
„De ce Maica Preacurată are un aşa de mare rol în viaţa noastră? Pentru că viaţa ei este legată direct de viaţa Mântuitorului Iisus Hristos, pentru că ea face legătura între Dumnezeu şi om. Dacă ar fi venit numai Fiul lui Dumnezeu, ca Dumnezeu adevărat, El ar fi venit ca să mântuiască lumea altfel decât a conceput iubirea nemărginită a lui Dumnezeu, ca să-şi dăruiască Tatăl pe Fiul şi Fiul să preia sarcina întregii omeniri printr-un Trup pe care L-a lipit într-o fire umană, pe care a lipit-o lângă firea dumnezeiască. Şi iată că a apărut persoana potrivită, pârga creaturilor, cea mai aleasă dintre fiinţele de pe pământ, Maica Preacurată”, a subliniat ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, preotul Ionuț Marcel Pop, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Dumitru Stăniloae” din Brașov, şi preotul Ionuţ Margin au fost hirotesiţi iconomi stavrofori. De asemenea, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a oferit distincţia „Crucea şaguniană pentru clerici” starețului mănăstirii, arhimandritul Atanasie Roman, iar mai mulţi binefăcători ai mănăstirii au primit la rândul lor distincţii.
Programul liturgic al hramului a continuat cu slujba Sfântului Maslu. În încheiere, cei doi ierarhi şi soborul slujitor au săvârşit o slujbă de pomenire la mormintele mitropoliţilor Ardealului din incinta mănăstirii.