La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Hramul Mănăstirii Cășiel, judeţul Cluj
La praznicul Înălțării Sfintei Cruci, marți, 14 septembrie, cu ocazia hramului, Mănăstirea Cășiel din judeţul Cluj a sărbătorit 256 de ani de la înființare.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Altarul de vară din curtea mănăstirii, în prezența a numeroși pelerini și a oficialităților locale și județene.
Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, spunându-le celor prezenți că „Jertfa Crucii ne izbăvește din păcat și din moarte”.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei s-a rugat pentru elevii care au început școala, iar la finalul Liturghiei, le-a oferit cărți de rugăciune tuturor copiilor prezenți și le-a urat succes în noul an școlar.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Cășiel. La chinonic, Eugenia Marinescu și Ioana Breda Morar au interpretat mai multe pricesne.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit şi slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii mănăstirii. De asemenea, părintele Serafim Bădilă, duhovnicul mănăstirii, a mulțumit ierarhului și celor prezenți la sărbătoarea așezământului monahal.
Ierarhul s-a aflat la Mănăstirea Cășiel încă din ajunul sărbătorii, iar la Altarul de vară al mănăstirii a săvârşit slujba Vecerniei cu Litie. La finalul slujbei, protopopul Dejului, preotul Ioan Buftea, a rostit un cuvânt de învățătură, îndemnându-i pe cei prezenți să își poarte crucea cu seninătate, indiferent de greutățile vieții, pentru că „în Sfânta Cruce e puterea lui Dumnezeu”.
Mănăstirea Cășiel a fost ctitorită de călugărul Pahomie Georgiu, în anul 1765, pe pământul părinților lui. În anul 1991, s-a reînfiinţat Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci”-Căşiel ca mănăstire de maici. În prezent, obștea mănăstirii numără 31 de maici, stareță fiind stavrofora Varvara Georgiu, iar duhovnic, protosinghelul Serafim Bădilă.