În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Hramul Mănăstirii Cheile Turzii
La praznicul Schimbării la Față a Domnului, marți, 6 august, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a liturghisit la Mănăstirea „Schimbarea la Față”-Cheile Turzii, cu prilejul hramului.
Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al mănăstirii din localitatea Petreştii de Sus şi a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Suferință și preamărire”, în cadrul căruia a adus și mărturii din viața sfinților români recent canonizați de Patriarhia Română. La momentul rânduit din cadrul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei l-a hirotonit întru preot pe diaconul Laurențiu Vlad Irimuș, pe seama Parohiei Piatra din Protopopiatul Năsăud.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschinul” din Cluj- Napoca, dirijat de profesorul Sorin Albu.
La finalul slujbei, părintele stareț, protosinghelul Siluan Timbuș, a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, iar un grup de credincioase din Parohia Salva, județul Bistrița-Năsăud, au interpretat pricesne închinate Maicii Domnului.
Slujba a avut loc în prezența oficialităților locale și a sute de pelerini, unii dintre aceștia îmbrăcați în straie populare.
Mănăstirea de călugări de la Petreştii de Sus este unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din Transilvania. Istoricul Gheorghe Moldovan, originar din aceste locuri, datează începuturile mănăstirii în prima jumătate a secolului al XVI-lea. Așezământul monahal păstrează spre închinare particele din moaștele Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan, de la Mănăstirea Sihăstria Putnei.