Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hramul Mănăstirii „Crucea Iancului” de la Mărișel
În ziua de pomenire a Sfinților Martiri Brâncoveni, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul ortodox român al Europei Occidentale şi Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, au liturghisit la Mănăstirea „Crucea Iancului” de la Mărișel, județul Cluj.
Cu prilejul hramului așezământului monahal, Sfânta Liturghie a fost săvârşită la Altarul de vară al mănăstirii, iar Înaltpreasfințitul Părinte Iosif a rostit un cuvânt de învățătură despre jertfa și modelul de credință mărturisitoare al Sfinților Martiri Brâncoveni: Sfântul Martir Constantin Vodă Brâncoveanu cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și sfetnicul Ianache.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Macarie Ieromonahul” din Suceava, dirijat de Daniel Maxemiuc.
La finalul Liturghiei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a evidențiat că „trebuie să fim mărturisitori și misionari ai Domnului Hristos într-o lume secularizată, înstrăinată de cele sfinte”, la fel ca Sfinții Brâncoveni, care au avut o credință puternică și mărturisitoare. După Sfânta Liturghie, ierarhii au sfințit o cruce din metal, înaltă de 24 de metri, amplasată în proximitatea mănăstirii. Obștea Mănăstirii `Crucea Iancului” este formată din 10 maici, stareță fiind stravrofora Casiana Lup, iar duhovnic protosinghelul Paisie Plic.