Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hramul Mănăstirii „Martirii Neamului” de la Muncel, judeţul Alba
Mănăstirea „Martirii Neamului” de la Muncel, judeţul Alba, şi-a sărbătorit în Duminica a 2-a după Rusalii hramul, Sfânta Liturghie fiind săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei.
Numeroşi credincioşi au venit duminică la mănăstirea de la Muncel, judeţul Alba, pentru a fi alături de obştea păstorită de stareţa Parascheva Vicu la Sfânta Liturghie săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu. La final, ierarhul a vorbit despre importanţa mărturisirii credinţei sfinţilor români şi de a urma exemplul acestora. „Pentru a deveni sfinți, se cere ca noi să nu fim creștini doar cu numele, în virtutea unei tradiții bimilenare a poporului nostru. Dimpotrivă, avem datoria să mărturisim aceeași credință ortodoxă pe care au mărturisit-o sfinții autohtoni. De asemenea, avem datoria să urmăm pilda acestora de virtute, de viață moral-spirituală, autentic-creștină, de dăruire pentru cauza Bisericii și a neamului nostru. Curățindu-ne de patimi și detașându-ne de toate deșertăciunile pământești, ne dovedim fii vrednici ai Bisericii străbune și ținem mereu aprinsă candela spiritualității românești”.
La finalul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu i-a acordat Ordinul „Credință și Unire” Marianei Gligor, pentru contribuția adusă la menținerea și continuarea obiceiurilor tradiționale specifice Munților Apuseni. Cântatul din tulnic l-a împletit cu meșteșugul tradițional al confecționării costumelor populare la războiul de țesut, fiind distinsă cu titlul „Tezaur uman viu”, acordat de Ministerul Culturii.