Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Hramul Mănăstirii Plumbuita din Capitală
De sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și-a serbat hramul principal și Mănăstirea Plumbuita din București. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori.
Sărbătoarea hramului Mănăstirii Plumbuita a adus anul acesta bucurie și încurajare pentru obștea monahală și credincioșii atașați sufletește de acest loc istoric din Capitală, care în ultimii ani, sub conducerea părintelui protosinghel Iustin Bulimar, starețul mănăstirii, cunoaște o etapă de înnoire și înfrumusețare. Sfânta Liturghie a fost săvârșită ieri în noul altar de vară al mănăstirii de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele stareț - protosinghelul Iustin Bulimar, părintele consilier patriarhal Costin Spiridon, de la Biserica „Sfântul Mina”-Vergu din Capitală, părintele protosinghel Ghelasie Iorga, starețul Schitului Darvari, precum și alți preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a vorbit despre nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, dar și despre unele evenimente mai puțin cunoscute din copilăria sa. „La puțin timp după naștere, Elisabeta a luat pruncul Ioan și au plecat în pustie pentru că venise vremea prigoanei lui Irod, care dorea să ucidă pruncii de doi ani și mai mici ca să elimine pe Cel despre care auzise că va fi împăratul lui Israel, adică pe Domnul Iisus. În pustie s-a întâmplat o minune cu Elisabeta și Ioan, în sensul că într-o stâncă au aflat o peșteră și în acea peșteră neștiută au găsit un izvor care poate fi văzut până astăzi. Acolo au stat mama și pruncul Ioan până a trecut prigoana. Știindu-se însă că în casa arhiereului Zaharia s-a născut un prunc, soldații lui Irod l-au întrebat pe bătrânul arhiereu unde se află pruncul său. Acesta, refuzând să spună, a fost omorât între templu și altar, devenind unul dintre martirii legii celei vechi”, a spus ierarhul.
La finalul slujbei, părintele stareț a dăruit Preasfințitului Părinte Ieronim Sinaitul din partea obștii monahale o icoană cu chipul Maicii Domnului, replică după o icoană făcătoare de minuni de la Mănăstirea Neamț, și un buchet de flori. „Astăzi am mulțumit lui Dumnezeu și Sfântului Ioan Botezătorul, ocrotitorul Mănăstirii Plumbuita, pentru binefacerile revărsate asupra noastră. Vă mulțumesc vouă, credincioșilor care ați venit la acest hram ca să vă rugați împreună cu noi, și aș vrea să mulțumesc și părinților din obștea mănăstirii care, cu timp și fără timp, sunt alături de mine și lucrăm împreună la înfrumusețarea acestei mănăstiri”, a spus protosinghelul Iustin Bulimar.
Credincioșii care au participat la hram au primit din partea mănăstirii pachete cu alimente. După Sfânta Liturghie a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii, binefăcătorii, stareții și viețuitorii Mănăstirii Plumbuita trecuți la Domnul. Mănăstirea Plumbuita a fost ctitorită în 1560 de voievodul Petru cel Tânăr. Pentru o perioadă a fost închinată Mănăstirii Xiropotamu din Sfântul Munte Athos. În 1647 a fost reconstruită de domnitorul Matei Basarab. În prezent, chiliile, clădirile și alte dependințe ale mănăstirii sunt în proces de consolidare, restaurare și înnoire. Curtea așezământului a fost reamenajată și înfrumusețată, iar în perioada următoare părintele stareț a spus că pictura bisericii mănăstirii va fi restaurată, precum și întregul locaș. În curtea bisericii a fost construit un altar de vară care are ca hram sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului.