Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hramul Mănăstirii Râmeț, judeţul Alba
La praznicul noii biserici a Mănăstirii Râmeţ, judeţul Alba, de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie la Altarul de vară din incinta așezământului, informează Biroul de presă al arhiepiscopiei.
În cuvântul rostit cu acest prilej, ierarhul i-a îndemnat pe credincioşii prezenţi să urmeze exemplul oferit de sfinţi: „Urmând exemplul evlavioșilor străbuni și al sfinților autohtoni, se cuvine să ne deschidem larg inimile noastre pentru ca să primim lumina adevărului evanghelic și a harului sfințitor. La aceasta ne îndeamnă și Sfinții Apostoli Petru și Pavel, pe care azi îi prăznuim. Sfântul Petru zice: «Fiți și voi sfinți în întreaga voastră purtare. Petreceți-vă întru frica de Dumnezeu zilele vremelniciei voastre». Iar Sfântul Pavel îndeamnă: «Să umblați cu vrednicie înaintea lui Dumnezeu, căutând Împărăția Sa și slava Sa»”.
Mănăstirea Râmeț a fost atestată din anul 1377, detaliu menționat pe al doilea strat de pictură al bisericii vechi. Fiind distrusă în anul 1762 de către generalul Bukow, locașul de cult a fost restaurat în anul 1792, urmând să funcționeze între anii 1826 şi 1932 ca biserică de mir. Mănăstirea a fost reactivată în anul 1940, însă așezământul avea să traverseze o nouă perioadă dificilă odată cu instaurarea în România a regimului comunist. Între anii 1982 şi 1986, a fost edificată noua biserică, târnosită la 29 iunie 1992 de către Patriarhul Teoctist. În prezent, obștea Mănăstirii Râmeț se află sub oblăduirea maicii starețe stavrofore Apolinaria Barb.