Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hramul mănăstirii de la Ilva Mare, Bistriţa-Năsăud
Praznicul Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos a fost sărbătorit în mod deosebit de credincioșii din județul Bistrița-Năsăud, care au participat în număr mare la hramul mănăstirii de la Ilva Mare.
Credincioşii au venit la hramul Mănăstirii „Schimbarea la Față” de la Ilva Mare încă de joi seara, participând la slujba Privegherii. În ziua hramului, 6 august, în mijlocul obștii monahale a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a săvârşit Sfânta Liturghie în pridvorul așezământului monahal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Certitudinile credinței”, iar la final a săvârșit slujba Parastasului de obște. Localnicii au adus la biserică struguri pentru a fi binecuvântați, așa cum este tradiția în această zonă, ca simbol al mulţumirii către Dumnezeu pentru roadele toamnei. Părintele duhovnic Daniil Ureche i-a mulțumit ierarhului pentru prezența în mijlocul obştii mănăstirii şi credincioşilor, veniți în număr mare la hram. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
***
Mănăstirea „Schimbarea la Față” de la Ilva Mare a fost înfiinţată în 1992, ca schit de călugări, ctitorit de ieromonahul Daniil Ureche, actualul duhovnic, pe vatra casei părintești. La începutul anului 1999, schitul şi-a schimbat statutul în mănăstire de maici. În prezent, mănăstirea are 13 viețuitoare, stareță fiind stavrofora Hristofora Marinca, iar duhovnic protosinghelul Daniil Ureche.