La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Hramul Mănăstirii „Sfânta Cruce” din Oradea
Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie în Altarul de vară al Mănăstirii „Sfânta Cruce”, cu prilejul hramului așezământului monahal de maici, în Duminica Sfintei Cruci, 7 aprilie. În anul 2024, așezământul monahal sărbătoreşte 30 de ani de la sfințirea și așezarea pietrei de temelie a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”.
Preafinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a vorbit despre forța harică, mistică și simbolică a Sfintei și de viață făcătoarei Cruci, care rămâne în istoria umanității ca un semn al „iubirii nebune” a lui Dumnezeu pentru oameni, al morții și Învierii lui Hristos, ale căror sensuri profunde și înțelesuri negrăite continuă, până în zilele noastre și, negreșit, până la sfârșitul veacului, să fascineze și să copleșească omul care, în mod autentic, caută Adevărul și Viața, Calea spre mântuirea sufletului.
„Duminica de astăzi ne aduce aminte de condiția noastră de creștini, care înseamnă răstignirea în lume și pentru lume, dar vestitori neobosiți ai Învierii pentru lumea muribundă. Aceasta e datoria noastră de creștini. Trebuie să îmbrățișăm crucea pe care suntem răstigniți, așa cum a făcut-o Mântuitorul! Cu seninătate, nu cu încrâncenare, nu cu duh de răzvrătire sau sete de răzbunare pentru toate relele și nedreptățile care ni se fac în viața de aici! Cu blândețe, cu bunătate, așa cum ne învață Mântuitorul și, cu puterea Sa, cum ne învață Sfinții Săi Apostoli și ucenici, direcți sau indirecți, cum este Marele și Sfântul Pavel, care le scrie creștinilor din Roma, îndemnându-i să biruiască răul cu binele”, a spus ierarhul.
Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie a subliniat că unicitatea creștinismului este dată de noblețea hristică ce se imprimă în cel care-I urmează și, cel mai important, arvuna mântuirii sufletului, realități reflectate și metabolizate profund în cultura poporului român, eminamente creștin.