Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a liturghisit duminică, 17 noiembrie, în mijlocul credincioșilor din parohia românească cu hramurile „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” și „Sfinții Ma
Hramul Mănăstirii „Sfânta Maria Magdalena“ din Oarța de Sus, Maramureș
Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” din Oarța de Sus, satul natal al Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, și-a sărbătorit hramul joi, 23 iulie. Sfânta Mironosiță Maria Magdalena, cea întocmai cu Apostolii, ocrotitoarea mănăstirii, este pomenită la data de 22 iulie.
La Altarul de vară al așezământului monahal, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a subliniat că „femeia creștină Îl slujește pe Dumnezeu din tot sufletul ei”, pornind de la exemplul Sfintei Maria Magdalena.
„Referitor la misiunea femeilor mironosițe, a femeilor creștine, Sfântul Apostol Petru, în prima sa Epistolă, în capitolul 3, versetele 3 și 4, zice așa: «Podoaba lor nu e cea din afară: împletirea părului, podoabele de aur şi îmbrăcarea hainelor scumpe, ci e omul cel tainic al inimii, întru nestricăcioasa podoabă a duhului blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu». Aceasta este femeia creștină, aceasta este femeia creștină mironosiță, apostol a Domnului Iisus Hristos, care transmite din generație în generație credința, preocupările noastre sfinte”.
De asemenea, ierarhul a arătat că „femeia creștină transmite din generație în generație credința în Dumnezeu, credința în Domnul Iisus Hristos, preocuparea de rugăciune, preocuparea de fapte bune. Cei care avem un număr de ani ne aducem aminte că în perioada comunistă era destul de dificil să fie catehizați copiii; și atunci cine transmitea credința mai departe? Mama și bunica, ele făceau lucrul acesta. Nu numai în România s-a petrecut lucrul acesta, ci și în alte locuri, în Rusia, unde comunismul a fost cel mai acerb. Paul Evdokimov a scris o carte intitulată «Femeia și salvarea lumii», în care zice că atunci când nu a fost posibil să fie catehizați copiii, mama și bunica au salvat lumea, au salvat-o de la necredință, au transmis pe mai departe preocupările religioase, i-au educat pe soții și pe copiii lor în spiritul Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos”.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Macarie și Preasfințitul Părinte Timotei și-au exprimat bucuria împreună-slujirii cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, la hramul mănăstirii de la Oarța de Sus, iar starețul Pimen Vasile, în calitate de gazdă, a mulțumit ierarhilor, preoților slujitori, precum și credincioșilor veniți să o cinstească pe Sfânta Mironosiță Maria Magdalena.
An de an, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei este prezent la sărbătoarea așezământului monahal, înființat în anul 2012. Inițiativa de a construi o mănăstire în localitatea sa natală a aparținut Înaltpreasfințitului Părinte Andrei. Obștea mănăstirii este formată din viețuitori veniți de la Mănăstirea „Sfânta Maria Skobțova” din Alba Iulia, aflați sub ascultarea părintelui stareț Pimen Vasile. Din punct de vedere jurisdicţional, așezământul aparține de Protopopiatul Chioar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.