Comunitatea din Satu‑Nou (Belceşti), județul Iași, atât de frumos unită în jurul părintelui paroh Andrei Florariu şi al preotului slujitor Vasile Florariu, va participa sâmbătă, 9 noiembrie, la sfinţirea ca
Hramul Mănăstirii „Sfântul Pantelimon” de la Dâncu
În ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, sâmbătă, 27 iulie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Mănăstirea Dâncu, județul Cluj, cu prilejul hramului.
La Altarul de vară al așezământului monahal, Părintele Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie şi le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, intitulat „Credință și fapte”, pornind de la versetul scripturistic „Credinţa, dacă nu are fapte, e moartă în ea însăşi” (Iacob 2, 17). Ierarhul a subliniat faptul că „întotdeauna credința trebuie să fie urmată de fapte”, iar „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon a avut o credință concretizată prin fapte”.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Pantelimon” din cadrul așezământului monahal, coordonat de teologul Ioan Popescu.
La finalul Liturghiei, părintele stareț Cleopa Dobocan a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei pentru prezență, binecuvântare și pentru purtarea de grijă față de mica comunitate din Dâncu, aflată în grija mănăstirii.
Pentru întreaga activitate duhovnicească, pastoral-misionară și administrativă, Înaltpreasfinția Sa a acordat starețului așezământului monahal, protos. Cleopa Dobocan, Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici, iar tuturor copiilor și tinerilor prezenți le-a oferit cărți duhovnicești.
După Sfânta Liturghie, Mitropolitul Clujului a săvârşit slujba sfeștaniei și a binecuvântat atelierul multifuncțional al mănăstirii. Acesta este compus din atelier de pictură, spălătorie pentru veșminte și laborator de prăjituri și produse de panificație.
Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” a fost înființată în anul 2014, la inițiativa Mitropolitului Andrei, datorită depopulării satului Dâncu, din comuna Aghireșu, județul Cluj. Slujbele se săvârşesc în biserica de lemn din localitate, cu hramul „Învierea Domnului”, care are statut de mănăstire. Aceasta este monument istoric și datează din anul 1750, fiind strămutată aici în 1862 din Valea Drăganului. Lăcașul adăpostește o colecție de icoane pe lemn, realizate în mare parte de Nechita Zugravu.
În prezent, se execută lucrări la noul complex monahal, unde se amenajează și un paraclis cu hramul „Sfântul Pantelimon”. Anul trecut, cu prilejul hramului, Mitropolitul Andrei a sfințit cele trei clopote ale așezământului monahal, care au fost realizate la Turnătoria Grassmayr din Innsbruck, Austria.