Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Hramul Mănăstirii „Sfinții Voievozi” din Slobozia, județul Ialomița
Duminică, 8 noiembrie 2020, vechiul Așezământ monahal „Sfinții Voievozi” din orașul Slobozia, județul Ialomița, și-a sărbătorit hramul. Această sărbătoare ortodoxă a Sfinților Arhangheli a adus bucurie duhovnicească pentru foarte mulți credincioși din Bărăgan care au poposit la această mănăstire, se arată pe site-ul eparhiei sf-esc.ro. Sfânta Liturghie a fost oficiată duminică, 8 noiembrie, de către Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, împreună cu un sobor de slujitori. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit preot pe diaconul Liviu Valentin Stan pe seama Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena” din Răzvani, Protopopiatul Lehliu, județul Călărași.
Răspunsurile liturgice au fost date de câțiva studenți și masteranzi ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.
Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a împărtășit copiii prezenți la Sfânta Liturghie și a citit rugăciunea stăruitoare pentru încetarea pandemiei.
Preasfinția Sa a ținut cuvânt de învățătură la pericopa evanghelică și a vorbit despre prezența și lucrarea sfinților îngeri în viața noastră și despre Sfinții Arhangheli, ocrotitorii mănăstirii din Slobozia.
La final, părintele arhimandrit Rafail Mîț i-a mulțumit Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu pentru grija permanentă arătată Mănăstirii „Sfinții Voievozi” și a mulțumit tuturor credincioșilor și autorităților centrale, județene și locale care au participat la Sfânta Liturghie.
Anul acesta, din cauza crizei pandemice prin care trecem, tradiția procesiunilor cu sfinte moaște și icoane făcătoare de minuni s-a întrerupt pentru păstrarea măsurilor sanitare și de protecție.