De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Hramul Mănăstirii „Ştefan Vodă“ de la Vad
Biserica Ortodoxă l-a sărbătorit luni, 2 iunie, pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. Mănăstirea "Ştefan Vodă" din localitatea Vad, judeţul Cluj, şi-a serbat cu acest prilej primul său hram după reactivare. Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată de Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, la altarul de vară din vecinătatea bisericii voievodale.
La sfârşitul Sfintei Liturghii a fost instalat ca stareţ al acestui aşezământ monahal protosinghelul Nicodim Pop de la Mănăstirea Nicula. La ceremonia de instalare a luat parte şi Înalt Preasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care le-a vorbit credincioşilor şi oficialităţilor prezente despre râvna Sfântului Ştefan cel Mare de a ridica biserici. "Ştefan ce Mare şi Sfânt râvnea pentru Casa Domnului şi aşa se face că şi aici la noi a lăsat o ctitorie minunată. Pe lângă alte multe virtuţi a fost mare ctitor de biserici din dragoste faţă de Domnul Iisus Hristos. A crezut cu adevărat că biserica este Casa Domnului, este poarta cerului. Noi nădăjduim ca toţi cei care suntem de faţă să ajungem ziua când cetatea de chilii, vrednică de această ctitorie, va fi gata şi să participăm la sfinţirea ansamblului mănăstirii de la Vad. Până atunci însă, părinţii care au venit se vor ruga, se vor nevoi şi ne vor da şi nouă pildă cum trebuie să punem umărul pentru mântuirea sufletului nostru", a spus Părintele Mitropolit. După instalare, stareţul mănăstirii, părintele Nicodim Pop, i-a mulţumit Mitropolitului Andrei pentru încrederea acordată de a reînvia viaţa monahală din această regiune. Mănăstirea "Ştefan Vodă" din comuna clujeană Vad a funcţionat pe locul vechii episcopii ştefaniene de pe valea Someşului şi a fost reactivată în toamna anului trecut, la iniţiativa IPS Mitropolit Andrei. Mănăstirea are în prezent un corp provizoriu de chilii. (Pr. Florin-Cătălin Ghiţ)