Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Hramul Mănăstirii Topolniţa din Mehedinţi
Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a fost prezent duminică, 29 august, la hramul Mănăstirii Topolniţa. În dimineaţa sărbătorii Tăierea capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, s-au oficiat slujba de sfinţire a apei, Taina Sfântului Maslu şi Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de PS Nicodim, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură, Episcopul Nicodim a vorbit despre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, îndemnându-i pe oameni să se întoarcă mai mult spre Dumnezeu. În continuare, arhiereul locului le-a citit celor prezenţi mai multe rugăciuni de dezlegare de păcate şi de blesteme. La final, a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitorii şi vieţuitorii sfintei mănăstiri trecuţi la Domnul. Hramul Mănăstirii Topolniţa este unul de tradiţie pentru credincioşii din zona de munte a judeţului Mehedinţi. În trecut, ei veneau în pelerinaj în număr mare, mergând pe jos. După tradiţie, prima biserică a mănăstirii a fost zidită de Sfântul Nicodim, în secolul al XIV-lea. Biserica actuală, în formă de cruce, a fost ridicată în anul 1646, de ctitorul Lupu Buliga. În anul 1932, Comisia Monumentelor Istorice a făcut reparaţii parţiale şi s-au reconstruit trei chilii. Mai târziu, s-au executat reparaţii şi restaurări, prin grija mitropolitului Nestor Vornicescu al Olteniei. În ultimii ani s-au construit un corp de chilii şi un dig pentru prevenirea inundaţiilor. Actualmente, mănăstirea are 12 vieţuitori, stareţ fiind arhimandritul Pavel Nicolăescu. (pr. Viorel Vlăducu)