Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Hramul Mănăstirii voievodale Măxineni din judeţul Brăila
În ziua praznicului Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Mănăstirea Măxineni, aflată la 10 km depărtare de localitatea cu acelaşi nume, judeţul Brăila, ctitorie a domnitorului Matei Basarab, şi-a sărbătorit hramul. Programul a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii la altarul de vară amenajat în curtea mănăstirii de către Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Cu acest prilej au fost aduse spre venerare racla cu moaştele Sfântului Atanasie al III-lea, patriarhul Constantinopolului, precum şi racla cu moaştele Sfântului Nectarie Taumaturgul, aflate în patrimoniul Catedralei arhiepiscopale din Galaţi. Astfel, numeroşi credincioşi de la parohiile din apropiere, însoţiţi de păstorii lor duhovniceşti, au venit în pelerinaj atât către sfânta mănăstire, cât şi către sfinţii lui Dumnezeu, pentru a se ruga şi săruta sfintele moaşte. A urmat slujba Parastasului, pe locul ruinelor vechii biserici, la 360 de ani de la prima sfinţire, la 25 iunie 1651 - tradiţional obicei de a pomeni pe binefăcătorii sfântului aşezământ: voievozii ctitori, egumeni, monahi şi ostenitori. La sfârşit, mănăstirea a pregătit, cu ajutorul parohiilor din judeţul Brăila, agapa frăţească pentru aproximativ 1.000 de credincioşi veniţi la hram.
Istoricul mănăstirii Rămăşiţele vechii ctitorii voievodale datează din prima parte a secolului a XVII-lea, când domnitorul muntean Matei Basarab ridică aici o biserică de zid pe locul uneia mai vechi, de nuiele. Devine pustie la mijlocul secolului al XVIII-lea, petrecând astfel până în anul 1917, când în timpul luptelor din Primul Război Mondial, biserica şi chiliile sunt distruse. Abia în anul 1990, la iniţiativa şi cu eforturile IPS Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, mănăstirea este reînfiinţată, primul ei stareţ fiind PC arhim. Simeon Ovezea. De-a lungul ultimilor 10 ani au avut loc ample lucrări de construcţie a ansamblului mănăstiresc, iar la hramul mănăstirii din anul 2004 s-a săvârşit şi slujba de sfinţire a bisericii noi, care va primi un nou ocrotitor spiritual - Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. Începând cu anul 2007, biserica veche a mănăstirii a intrat într-un amplu proces de consolidare şi restaurare.