Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a liturghisit duminică, 17 noiembrie, în mijlocul credincioșilor din parohia românească cu hramurile „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” și „Sfinții Ma
Hramul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului
Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi-a sărbătorit de praznicul Bunei Vestiri hramul. Sărbătoarea a fost marcată de rugăciune, cu respectarea regulilor impuse de autorităţi, respectiv săvârşirea Sfintei Liturghii fără prezenţa credincioşilor.
Slujba a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. După citirea pericopei evanghelice, ierarhul a subliniat că „slujba de astăzi ne-o pune în fața ochilor sufletești pe Preasfânta Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu”, prin intermediul căreia „Dumnezeu Cuvântul S-a făcut om, ca pe noi, oamenii, să ne îndumnezeiască”.
„La pogorârea Domnului Hristos pe pământ, într-o priceasnă, oarecum inspirată din păremia de la Facerea, capitolul 28, evlavia poporului nostru viersuiește așa: «Scară dacă nu era, Domnul nu se pogora, Tu ești scara cea cu flori, Cu un capăt peste nori, Tu ești raiul prea frumos, Care-ai tras pe Domnul jos». Înțelegem că e vorba de scara lui Iacov, care duhovnicește o preînchipuie pe Preasfânta Născătoarea de Dumnezeu, care L-a născut pe Mântuitorul Hristos”, a spus Înaltpreasfinţitul Mitropolit Andrei. La finalul slujbei, ierarhul a citit rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii.
De Buna Vestire, în anul 2006, a fost înființată Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Tot atunci a fost întronizat primul mitropolit al ei, Bartolomeu Anania, iar după moartea sa, în 2011, la 25 martie, a fost înscăunat ca Mitropolit Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, actualul întâistătător al eparhiei.