În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Hramul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului
Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi-a sărbătorit de praznicul Bunei Vestiri hramul. Sărbătoarea a fost marcată de rugăciune, cu respectarea regulilor impuse de autorităţi, respectiv săvârşirea Sfintei Liturghii fără prezenţa credincioşilor.
Slujba a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. După citirea pericopei evanghelice, ierarhul a subliniat că „slujba de astăzi ne-o pune în fața ochilor sufletești pe Preasfânta Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu”, prin intermediul căreia „Dumnezeu Cuvântul S-a făcut om, ca pe noi, oamenii, să ne îndumnezeiască”.
„La pogorârea Domnului Hristos pe pământ, într-o priceasnă, oarecum inspirată din păremia de la Facerea, capitolul 28, evlavia poporului nostru viersuiește așa: «Scară dacă nu era, Domnul nu se pogora, Tu ești scara cea cu flori, Cu un capăt peste nori, Tu ești raiul prea frumos, Care-ai tras pe Domnul jos». Înțelegem că e vorba de scara lui Iacov, care duhovnicește o preînchipuie pe Preasfânta Născătoarea de Dumnezeu, care L-a născut pe Mântuitorul Hristos”, a spus Înaltpreasfinţitul Mitropolit Andrei. La finalul slujbei, ierarhul a citit rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii.
De Buna Vestire, în anul 2006, a fost înființată Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Tot atunci a fost întronizat primul mitropolit al ei, Bartolomeu Anania, iar după moartea sa, în 2011, la 25 martie, a fost înscăunat ca Mitropolit Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, actualul întâistătător al eparhiei.