În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Hramul Paraclisului Episcopal din Giula
Sărbătoarea „Sfinţilor Trei Ierarhi” este şi hramul Paraclisului Episcopal din Giula, singurul dintre locaşurile de cult ale Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria care este închinat Sfinţilor Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. Cu prilejul hramului, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură, ierarhul şi-a exprimat bucuria pentru faptul de a-i putea cinsti pe Sfinţii Trei Ierarhi în acest locaş de cult care îmbină trecutul cu prezentul, cultura şi spiritualitatea şi de a lua exemplu de muncă, jertfire şi dăruire de la cei Trei Mari Arhipăstori de suflete, Dascăli ai lumii şi Ierarhi, dar şi pildă de comuniune întru vieţuire, slujire şi cinstire, după cum ne îndeamnă şi Biserica noastră prin instituirea acestei sărbători comune a Sfinţilor Trei Ierarhi.
Paraclisul funcţionează în imobilul construit în anul 1900 cu cheltuiala credincioşilor Pavel Ştir şi soţia sa, Ecaterina Papp, pentru a fi noua şcoală confesională a comunităţii româneşti din Giula, după ce în anul 1888 aceeaşi familie dăruise 1.000 de florini pentru zugrăvirea bisericii care astăzi este Catedrala Episcopală din Giula.
Pe lângă biserică, din vremurile îndepărtate exista şi o şcoală întreţinută de comunitate, iar date despre prima şcoală confesională din Giula avem din anul 1771. Între 1787 şi 1859 se pare că a fost o întrerupere în funcţionarea acestei şcoli, iar în 1900 a fost construit imobilul, folosit actualmente ca paraclis episcopal pe timp de iarnă, peste săptămână, deoarece este mai uşor de încălzit. Şcoala confesională a funcţionat la Giula până în anul 1948, după care elevii au început să înveţe în şcoli de stat.
În aceeaşi clădire, cu începere din anul 1989 au fost adunate diferite piese şi obiecte de cult (cărţi vechi, icoane, textile, veşminte şi documente de arhivă) de la parohiile aparţinătoare Vicariatului Ortodox Român din aceea vreme, care au alcătuit cu timpul Colecţia de obiecte bisericeşti ale Bisericii Ortodoxe Române din Ungaria. După anul 1999, când Preasfinţitul Părinte Sofronie, astăzi Episcopul Oradiei, a fost hirotonit şi instalat cel dintâi chiriarh al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, imobilul a dobândit şi statutul de paraclis episcopal, primind hram sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi. Paraclisul şi-a păstrat acest hram şi după întronizarea unui nou ierarh, în anul 2007. (Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria)